Grci u aktualnim političkim pritiscima Njemačke vide podsjetnik na nacističku okupaciju

KAKO se moglo i očekivati, reakcije na kontroverzni prijedlog Njemačke da se imenuju posebni europski povjerenik koji će kontrolirati grčku fiskalnu politiku, a koji je ovog vikenda dospio u javnost, bile su vrlo oštre i prožete tonovima negodovanja.

"Naši partneri znaju da se europska integracija temelji na institucionalnom paritetu članica i međusobnom uvažavanju nacionalnih identiteta i dostojanstva. Tko god dođe na ideju da ispred ljudi stavi izbor između financijske pomoći i nacionalnog dostojanstva ozbiljno ignorira povijesne lekcije", kazao je grčki ministar financija Evangelos Venizelos, očito aludirajući na nacističku okupaciju Grčke u Drugom svjetskom ratu.

Prijedlog je plod nečije bolesne mašte

Podsjetimo, njemački prijedlog kojeg je objavio Financial Times predviđa imenovanje "proračunskog povjerenika" za Grčku, kojeg bi imenovali ministri financija eurozone, a koji bi imao pravo veta na odluke grčke vlade. Zadatak tog povjerenika bio bi osiguranje budžetske kontrole i podudarnost s uvjetima koje su EU i MMF postavile za isplatu drugog bailouta, koji još nije realiziran.

Ministrica obrazovanja Anna Diamantopoulou plan je nazvala "produktom bolesne mašte", a njen kolega iz resora kultura, Pavlos Yeroulanos, za BBC je kazao kako ne postoji šansa da Grčka u potpunosti preda kontrolu nad svojom prihodima i rashodima.

Grci će i sami postati zagovornici ideje o povjereniku!?

S druge strane, njemački političari snažno podupiru ideju. "Ako Grčka sama ne može provesti potrebne reforme, onda vodstvo i monitoring moraju doći izvana, na primjer kroz mehanizme EU", kazao je ministar ekonomije Philipp Roesler za Bild.

"Moramo pojačati pritiska na Grčku. Mora biti jasno da više neće biti novca osim ako se osigura da se zemljom vlada strogo, pa makar i putem povjerenika kojeg će imenovati EU. Bit će teško, ali mislim da će i Grci na kraju postati zagovornici ove ideje", kazao je Volker Kauder iz vladajuće CDU. "Ako pred Grke stavite referendum na kojem će birati između privremenog povjerenika koji će upravljati državom ili izlazom iz eurozone, siguran sam da će glasati za prvu opciju", optimističan je Kauder, prenosi Spiegel.

Pregovori s kreditorima još nisu okončani
Međutim, njemačko mišljenje ne dijele i druge europske zemlje, ali ova tema sigurno će biti jedna od vrućih na summitu EU koji danas počinje u Bruxellesu. Jedna od važnijih orijenatacijskih točaka bit će i ishod pregovora Grčke i njenih kreditora.

Podsjetimo, Grčka još nije uspjela finalizirati ni dogovor s privatnim vjerovnicima, bez kojeg neće biti ni isplate nove tranše financijske pomoći. Čelnici IIF-a, koji zastupaju kreditore, jučer su kazali kako se razgovori bliže kraju te se nadaju kako će do kraja tjedna sporazum biti i službeno potpisan.

Pročitajte više