Grčka nezaustavljivo tone: U prvom kvartalu ekonomija pala 6,5 posto

SLOBODAN pad Grčke se nastavlja. Najnoviji statistički podaci pokazuju kako je grčka ekonomija u prvom kvartalu zabilježila pad gospodarske aktivnosti od 6,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pritom je otkriveno i kako se zadnjem kvartalu prošle godine gospodarstvo na godišnjoj razini smanjilo za 7,5 posto. Ovako loše brojke prvenstveno su posljedica smanjenja plaća, povećanja poreza i rekordne nezaposlenosti.

Grčka se ekonomija doslovno gasi, što pokazuje i podatak da se osobna potrošnja u prvom kvartalu smanjila za 7,5 posto, dok su kapitalna ulaganja doživjela pad od čak 21,3 posto. Da bi stvar bila još gora, prognoze sugeriraju kako recesijski pritisci neće oslabiti ni u drugom kvartalu, kao i ostatku godine. Na temelju izračuna središnje banke i OECD-a, očekuje se kako će se na godišnjoj razini grčka ekonomija smanjiti za 5,3 posto.

Ovako čemerni podaci sigurno će dodatno zaoštriti i političku borbu, odnosno kampanju pred izbore koji će se održati 17. lipnja. Njihov ishod mogao bi u potpunosti odrediti i ekonomski put kojim će Grčka nastaviti, ponajprije kad je u pitanju ostanak u eurozoni i nastavak ispunjavanja prethodno dogovorenih obveza s međunarodnim kreditorima.

Pročitajte više