Green Mark: Hrvatska industrija zainteresirana za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Ilustracija: scx.hu

VODEĆA hrvatska oznaka za izvrsnost u zelenom gospodarstvu - GREEN MARK - koja se dodjeljuje za usluge, proizvode ili tehnologije s izrazito izraženom komponentom održivosti najinteresantnija je prerađivačkoj industriji, pokazuju rezultati istraživanja koje je proveo Savez za energetiku Hrvatske.

U Hrvatskoj je ukupno 80 nositelja te oznake, a ona je tijekom 2012. godine dodijeljena za 14 subjekata, 2013. godine za 42 subjekta, a u periodu od 01. siječnja do 25. studenog 2014. godine za 24 subjekta.

Najviše nositelja oznake Green Mark u prerađivačkoj industriji

Analizirajući subjekte odnosno nositelje oznake prema njihovoj temeljnoj djelatnosti, prvo mjesto zauzima prerađivačka industrija (19 nositelja), potom ju slijede stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (17 nositelja) te djelatnosti trgovine na veliko i malo (7 nositelja). Četvrto mjesto dijele subjekti čija je temeljna djelatnost ona u području pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (5 nositelja) te u području javne uprave i obrane; obvezno socijalno osiguranje (5 nositelja). Peto mjesto dijele subjekti čija je temeljna djelatnost u području informacija i komunikacija (4 nositelja) te djelatnost opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (4 nositelja).

Najmanji interes za stjecanjem oznake kvalitete u zelenom gospodarstvu u Hrvatskoj imaju subjekti čija je primarna financijska djelatnost i djelatnost osiguranja, ostale uslužne djelatnosti, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo te djelatnost poslovanja nekretninama (po 1 nositelj).

Green Mark je rezultat rada hrvatskih stručnjaka

"GREEN MARK rezultat je rada hrvatskih stručnjaka i posebno veseli činjenica kako najveći interes za stjecanjem prava na korištenje i isticanje oznake dolazi od tvrtki čija je temeljna djelatnost iz područja prerađivačke industrije. To je pokazatelj kako hrvatska industrijska poduzeća žele istaknuti svoju komparativnu prednost - primjenu najviših standarda energetske učinkovitosti i zaštite okoliša - bilo u samom proizvodnom procesu odnosno proizvodima i tehnologijama koje stavljaju na tržište. GREEN MARK-om želimo dosegnuti tržište cijele Europske unije i postati vodeća oznaka za izvrsnost u zelenom gospodarstvu.", istaknuli su idejni začetnici projekta GREEN MARK.
 

Pročitajte više