HDSSB-ovac Grubišić otkrio kako se varalo na izborima u Hrvatskoj, DIP podnio prijavu

Foto: Saborska TV

KADA su zastupnici u Sabor raspravljali o prijedlogu Vlade da se na europskim izborima smanji broj članova biračkih odbora. Boro Grubišić, zastupnik HDSSB-a, iskoristio je priliku da se ubuduće na izborima koriste prozirne biračke kutije. Usput je otkrio kako se varalo na izborima.

"Prozirne biračke kutije samo su jedan od uvjeta poštenog i pravednog izbornog procesa", rekao je Grubišić pa prepričao sljedeću anegdotu:

"Ja sam imao jednog prijatelja koji mi je rekao: 'Ja kao predsjednik biračkog odbora pošaljem ostale članove da potpišu za onih 300 kuna, a kada oni odu tamo, ja ubacim još sto listića u kutiju'. I onda ti više ubacuj cijeli dan koliko hoćeš. Ta stranka za koju je on ubacio sto listića imat će prednost".

Iako je znao da sabotira izborni proces i time čini kazneno djelo, Grubišić prijatelja nije prijavio nadležnim institucijama. Evo kako je to objasnio:

"On je to radio uredno. Ja ga nisam prijavljivao jer nisam tužibaba, ali znam kako je radio".

DIP zbog prijevare podnijelo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja

Državno izborno povjerenstvo podnijelo je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog sumnje na kazneno djelo izborne prijevare, potvrdila je potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić. Zanimljivo, prijava je podnesena na osnovu izjave HDSSB-ovog zastupnika Bore Grubišića koji je tijekom nedavne saborske rasprave izjavio da je 'imao prijatelja' koji je kao predsjednik biračkog odbora ubacio u kutiju sto glasačkih listića.

"Smatramo da je to nedopustivo i da moramo dobiti potvrdu je li ta prijevara zaista i počinjena pa smo stoga odlučili podnijeti kaznenu prijavu. Na Državnom odvjetništvu je da ispita je li ta izjava bila utemeljena ili je to možda bila kriva informacija. U svakom slučaju, DIP se odlučio na to i želi da i dalje zadrži povjerenje građana u izborni postupak, odnosno da ga još osnaži", rekla je Čufar Šarić.

Pročitajte više