HDZ od Vlade traži hitan plan gospodarskog rasta: "Bilo bi vrijeme da za svoju nesposobnost prestanu kriviti prethodnu vlast"

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

NAKON jučerašnje izjave premijera Zorana Milanovića kako se u posljednje tri godine kartica "peglala" na najjače i da su troškovi države ogromni, reagirali su u HDZ-u. "Bilo bi vrijeme da za svoju nesposobnost prestanu kriviti prethodnu vlast, odluka da se režu plaće u javnom sektoru samo pokazuje kako više ne vladaju situacijom", poručili su iz HDZ-a.

Pozvali su Vladu da razmotri i analizira tešku gospodarsku situaciju u kojoj se nalazimo i da hitno izradi trogodišnji plan gospodarskog rasta. "Plan treba sadržavati jasne mjere s preciznim rokovima, i omogućiti i stabiliziranje državnog proračuna, ali i poboljšanje poslovne klime, poboljšanje uvjeta poslovanja, uvjeta za privlačenje investicija, za jačanje poduzetničkog povjerenja, koje će postepeno pridonijeti oporavku gospodarstva. Bez oporavka, bez rasta, problemi u proračunu bit će samo još veći", istaknula je HDZ-ova Martina Dalić, te dodala da najavljeno rezanje plaća u javnom sektoru samo pokazuje da ova Vlada više ne vlada situacijom, odnosno da postoje veliki problemi u izvršavanju proračuna. "Pokazuje da postoje problemi u stabilnosti javnih financija i da se upravo zbog toga više nema kamo i pribjegava ovakvoj odluci, ali ono što je pitanje hoće li to biti dovoljno", kaže Dalić.

"Nakon više od godinu dana vlasti opravdanja na račun prethodne više stvarno nemaju smisla", poručuje Domagoj Ivan Milošević. "Sada je jasno da ova Vlada ne zna kako ostvariti gospodarski rast. Opasni su oni koji voze sporo i brzo, imaju bolje, lošije gume, zimske, ljetne i svakakve gume, ali su smrtonosno opasni oni koji voze u suprotnom smjeru na autocesti. Na to upozoravamo godinu dana", kazao je Milošević te dodao kako činjenice jasno govore kako je izgledala 2011. godina, a kako 2012. godina. "Drugi i treći kvartal 2011. godine smo imali gospodarski rast, pogledajte 2012. Upozoravali smo na početku 2012. što da ne čine i što da čine, nisu. Dakle, o čemu imamo dalje pričati", ističe Ivan Milošević.

Premijera Milanovića još su jednom pozvali da u Saboru zastupnicima odgovori hoće li ostvariti gospodarski rast od jedan posto i kako, a ako neće, koliki će on biti.

Pročitajte više