HEP opskrbljuje strujom Ljubljanu: Potpisan trogodišnji ugovor vrijedan 12 milijuna eura

Foto: Hina

Danas je HEP u Ljubljani potpisao Ugovor o opskrbi električnom energijom Grada Ljubljane. Ugovor vrijedan 12 milijuna eura potpisali su gradonačelnik Grada Ljubljane Zoran Janković i direktor HEP Trgovine-Ljubljana, Pavao Bujas, priopćili su iz HEP-a.

Naime, u zadnjem krugu javnog nadmetanja za opskrbu električnom energijom Grada Ljubljane, HEP je dao najpovoljniju ponudu, za nabavu 270 GWh električne energije, ukupne procijenjene vrijednosti 12 milijuna eura. Ponuda HEP-a bila je najpovoljnija između pet ponuditelja, a za 0,3 posto povoljnija od druge najpovoljnije ponude koju je dala tvrtka Petrol.

HEP je u veljači ove godine pobijedio na natječaju Slovenskog operatora distribucijske elektroenergetske mreže (SODO) za pokriće gubitaka i zajamčenu opskrbu za razdoblje od 2016. do 2017.godine, u količini od 1.109.130 MWh. HEP je do sada ostvario 5 posto udjela na slovenskom tržištu električne energije.


HEP: Cilj nam je biti lider u regiji

Potpisivanju ugovora prisustvovao je član Uprave Hrvatske elektroprivrede Saša Dujmić koji je tom prilikom izjavio: "Ovaj Ugovor o opskrbi električnom energijom Grada Ljubljane za nas je od posebne važnosti jer smo i u regiji dokazali svoju konkurentnost. Naša snaga je vlastita proizvodnja, ali i stoljetno iskustvo u distribuciji i opskrbi električnom energijom. Ovo je još jedan veliki korak u ostvarenju našeg cilja, a to je biti lider na regionalnom energetskom tržištu.“

Osim u Sloveniji, HEP posluje na europskim tržištima od Njemačke do Kosova, bilo da je riječ o trgovini, odnosno kupoprodaji električne energije, trgovanju emisijskim jedinicama CO2 ili opskrbi električnom energijom. HEP je prisutan na brokerskim platformama i energetskim burzama, kao što su EEX i EPEX (europske burze energije, odnosno električne energije), mađarska burza električne energije HUPX i slovenski BSP SouthPool.

 

Pročitajte više