HSLS slavio 25 rođendan: Trebali bi biti stožerna stranka!

Foto: FAH

HSLS, prva stranka osnovana u demokratskoj Hrvatskoj prije 25 godine, i dalje će širiti liberalne ideje za koje su se zauzimali osnivači stranke i zauzimat će se da Hrvatska što prije izađe iz sadašnje duhovne, moralne i gospodarske krize, rečeno je večeras na proslavi 25. obljetnice osnutka te stranke.

Na tribini "HSLS jučer, danas i sutra" o stranci i njezinoj budućnosti govorili su sadašnji predsjednik Darinko Kosor, jedan od osnivača Božo Kovačević. Bivši predsjednik i jedan od osnivača Dražen Budiša, iako najavljen kao govornik, ispričao se zbog zdravstvenih razloga.

"Nama bi najveći uspjeh bio da Hrvatska izađe iz ove duhovne, moralne i gospodarske krize. To je puno važnije i od uspjeha HSLS-a, i to bi bio puno veći uspjeh za sve nas", rekao je Kosor čestitajući 25. obljetnicu stranke pred nazočnim osnivačima i članovima stranke i njihovim gostima u zagrebačkom Histrionskom domu. Dodao je kako HSLS mora pridonijeti ukupnom uspjehu države i njezinih građana.

Podsjetivši na povijest osnutka stranke 1989. godine, Kosor je rekao da je ta stranka za 99 posto njihovih članova izbor u koji ulaze iz uvjerenja, a ne zato jer će se lakše zaposliti, dobiti poslove i slično. Istaknuo je da HSLS, bez obzira na to koliko osvojio glasova na izborima, i dalje "mora imati svoj ponos, čast i stav".

"Dok sam ja predsjednik, stranka je uvijek na izbore izlazila samostalno ili s ravnopravnim partnerima", rekao je Kosor i podsjetio da u povijesti stranke, nažalost, nije uvijek bilo tako.

Govoreći o problemima u društvu, predsjednik HSLS-a rekao je da u zemlji samo 600.000 građana radi u realnom sektoru, a većina radi za državu ili prima socijalnu naknadu ili drugu državnu pomoć i strepi što će biti ako se vlast promjeni. Zato, rekao je, glasuju za one stranke za koje misle da će im najviše pomoći, što je "put u pakao" i što je Hrvatsku dovelo u sadašnju krizu.

"Teško je danas vjerovati da može biti lošije od premijera Zorana Milanovića i Kukuriku koalicije jer izgledaju očajno i stvarno su razočarali birače. Uvjeravam vas da može biti još gore jer smo mi u Hrvatskoj majstori da nakon lošeg dođe još lošije", ocijenio je i zauzeo se za promjenu načina vladanja u zemlji.

U vezi s nedavnim izborima za Europski parlament, Kosor je ocijenio da su "sve ribice ostale u istom akvariju" jer nema nikakve razlike što je SDP dobio deset posto glasova manje, a otpadnik iz te stranke toliko više kad će, kako je rekao, svi "sutra biti u istom bazenu". Isto vrijedi i za Savez za Hrvatsku jer će njihovi glasovi sutra biti glasovi za HDZ, dodao je.

"Centar nije uspio na europskim izborima, ali dok se budem bavio politikom - njome ću se baviti s pozicije centra", istaknuo je Kosor, dodajući kako se nada da je iza HSLS-a loše razdoblje. Također je rekao da je svaki put oporavka težak.

"HSLS ide težim putem i HSLS će živjeti i doživjeti svoju 50. obljetnicu. Teško je uništiti ono što je napravljeno iz ljubavi i uvjerenja, a HSLS je tako napravljen", kazao je. Božo Kovačević podsjetio je na osnutak HSLS-a, njegove uspone i padove tijekom četvrt stoljeća, ističući da se stranka treba oslanjati na sve dobro iz svoje povijesti. Smatra kako HSLS ne može biti ponosan na činjenicu da je na izborima za Europski parlament bio skupina za potporu kandidaturi Nikice Gabrića i Jadranke Kosor.

"HSLS bi trebao biti stožerna stranka", istaknuo je Kovačević.

Pročitajte više