Halo, je li to Hrabri telefon? Želim jednu bezbolnu rastavu braka!

Foto: Hrabri telefon 

NACIONALNA kampanja Hrabrog telefona 'I roditeljima je potrebna podrška'u punom je jeku. Linija je u funkciji od travnja ove godine, telefon neprestano zvoni, a mame i tate najviše zovu zbog razvoda braka. Broj 0800 0800 zvoni svakog radnog dana od 9 do 20 sati. Na njega se javlja 50-tak volontera, a među njima je i Mateja, inače apsolventica psihologije.

"Psihologiju sam upisala zato što mi se sviđa ta znanost, jako mi je zanimljiva. Jako mi se ideja psihologije promijenila tijekom studiranja, ali i dalje mi se sviđa i volim ju", kaže Mateja.
 
Kako reći djetetu za rastavu braka? 
 
Prije nego se počnu javljati na telefon, svi volonteri prođu opsežnu edukaciju o telefonskom savjetovanju, razvoju djetata i roditeljstvu.
 
"Pod stalnom su dodatnom edukacijom i supervizijom. Nama je jako važno da se na liniji javljaju stručne osobe. Znači, ne može se bilo tko javljati jer doista, svaki poziv može biti prilično težak i kritičan i važno je da se zna kako reagirati u takvim situacijama", ispričala nam je predsjednica Hrabrog telefona Hana Hrpka. Novu liniju za odrasle najčešće zovu majke, zatim očevi te djedovi i bake.
 
"Najčešće su upravo nazivatelji roditelji adolescetne djece tinejdžera, s druge strane, često nas zovu roditelji, koji su u procesu ili se planiraju razvesti, pa onda žele zaštititi svoje dijete. Ne znaju kako da uopće priopće djetetu da će se razvesti, kako da prođe ta procedura, što ih uopće čeka", pojašnjava Hrpka.
 
Molimo strpljenje 
 
Linija Hrabrog telefona za djecu u funkciji je već 16 godina, a u tom razdoblju se pokazalo da je i roditeljima potrebna podrška.
 
"Često čujemo rečenicu od roditelja da ne postoji škola za roditelje, da ne postoji gotov recept kako odgojiti jedno uspješno, drago i toplo dijete, a pitanja je jako puno. Tako da smo upravo iz tog razloga željeli otvoriti jednu ovakvu liniju i iz tog razloga je i naziv same kampanje da je i roditeljima potrebna podrška", naglašava Hrpka. Vrijedni djelatnici Hrabrog telefona mole roditelje za strpljenje, naime linija zvoni bez prestanka, a odgovori na sva pitanja mogu se tražiti i preko maila savjet@hrabritelefon.hr.

Pročitajte više