Haški sud traži garanciju Srbije za puštanje Šešelja na privremenu slobodu

Screenshot: YouTube

SRPSKO Ministarstvo pravosuđa primilo je danas nalog Sudskog vijeća Haškog tribunala kojim se od Srbije traži garancija za privremeno puštanje Vojislava Šešelja na slobodu.

Vođe srpskih radikala Vojislav Šešelj trebao bi se prema neslužbenim informacijama iz haaškog pritvora u Srbiju vratiti na Vidovdan, 28. lipnja. Šešelj bi u Srbiju trebao stići u 12 ili 17 sati. Očekuje se da će i deset autobusa besplatno prevoziti Novosađane kako bi dočekali krvnika.

Informaciju o Šešeljevom povratku srpski mediji dobili su iz "najobavještenijih izvora u vrhu Srpske radikalne stranke".

Šešelj je u pritvoru od 24. veljače 2003. Optužen je za ratne zločine počinjene u razdoblju od 1991. do 1993. Tužiteljstvo tereti Šešelja da je, zajedno s drugim sudionicima zločinačkog pothvata predvođenog bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, pokušao uspostaviti novu srpsku državu na dijelovima Hrvatske, BiH i same Srbije kroz progon pod patronatom države, koji je uključivao ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i Muslimana.

Pročitajte više