Hollande: Još uvijek žalim što nismo intervenirali u Siriji krajem 2013.

Foto: FAH

FRANCUSKI predsjednik Francois Hollande u srijedu je ponovo izrazio žaljenje što međunarodna zajednica nije vojno intervenirala u Siriji potkraj ljeta 2013. kao što je predlagala Francuska, u prigodi novogodišnje čestitke oružanim snagama na nosaču zrakoplova Charles de Gaulle.

Nosač zrakoplova koji će ploviti u Irak, omogućit će "u slučaju potrebe" da "operacije u Iraku budu još snažnije i djelotvornije" u okviru francuskih udara na organizaciju Islamsku državu (IS), rekao je francuski predsjednik.

"Još žalim (...) što međunarodna zajednica nije pravodobno reagirala kako bi zaustavila pokolje u Siriji i spriječila ekstremiste da osvoje još više teritorija", kazao je.

"Međunarodna zajednica je morala djelovati već krajem kolovoza 2013. i početkom rujna. Francuska je bila spremna, naredbe su bile izdane i oprema je bila na licu mjesta. Izabran je drugi put. Vidimo njegove rezultate", požalio se.

Međunarodna zajednica pošla za Obamom

Zbog neočekivane odluke američkog predsjednika Baracka Obame da prije zračnih udara u Siriji zatraži potporu Kongresa, Pariz je u rujnu 2013. morao odustati od vojne intervencije u Siriji dok je svijet bio zgrožen uporabom kemijskog oružja protiv stanovništva.

Nakon uspjeha IS-a koji je u Iraku i u Siriji zauzeo velik dio teritorija, u rujnu 2014. je osnovana međunarodna koalicija koju predvode Sjedinjene Države. Francuska u njoj sudjeluje samo kroz zračne udare u Iraku.

Hollande je istaknuo da će Charles de Gaulle omogućiti "bude li trebalo" da te operacije "budu još snažnije i djelotvornije".

Charles de Gaulle koji je u utorak isplovio iz Toulona prema Indijskom oceanu, proći će Perzijskim zaljevom odakle će eventualno biti mobiliziran za sudjelovanje u operacijama u Iraku.

Pročitajte više