Hrvatska nakon 68 dana iz pritvora pustila aktivisticu: Turska ju progoni zbog izražavanja mišljenja

TURSKA aktivistica Basak Sahin Dunam izašla je večeras iz Remetinca nakon što je prije 68 dana uhićena po Interpolovoj crvenoj tjeralici čim je došla u Hrvatsku radi odmora.

Durman je u međuvremenu skinuta s tjeralice na koju je stavljena zbog studentskih prosvjeda koje je predvodila u Turskoj 2004. godine. U priopćenju Inicijative "sloboda za Basak" stoji da je Turkinja puštena nakon što je Županijski sud u Zagrebu donio odluku o odbijanju zahtjeva Turske za izručenjem, a policija odobrila zahtjev za azilom. Basak je samo jedna od svega 30-ak osoba kojima je Hrvatska odobrila azil.

Zbog istog zakona u Hrvatskoj uhićena još jedna Turkinja

Tijekom njezinog boravka iza rešetaka u Zagrebu i Osijeku su organizirani prosvjedi za njezino oslobođenje. Preko 30-ak prosvjeda sa istom svrhom je održano diljem Europe, od Londona i Haaga do Beograda i Ankare.

Iz Inicijative "Sloboda za Basak" ističu da u Turskoj ima još preko 10 tisuća političkih zatvorenika, od čega je tisuću djece, a velika većina njih je u zatvoru, kao što je bila i Basak, zbog iznošenja mišljenja koje je suprotno mišljenju režima. "U međuvremenu je u Hrvatskoj uhićena još jedna turska državljanka, Vicdin Ozerdem, progonjena po istom zakonu, koja već ima azil u Njemačkoj, ali je unatoč tome već više od tjedan dana u hrvatskom pritvoru", pišu iz Inicijative. Prije puštanja je policija donijela odluku prema kojoj je Hrvatska dužna zaštititi Basak zato što je žrtva političkog progona.

Zbog vikanja parola na prosvjedu osuđena na 6 godina i tri mjeseca zatvora

Basak je uhićena 2004. godine na studentskom prosvjedu u Ankari protiv "antiterorističkih" zakona u Turskoj koji omogućavaju osudu za terorizam za svaki tip aktivizma koji uključuje kritiku vlasti. Potom je sa još 46 studenata optužena po tom istom zakonu te 2010. godine osuđena na 6 godina i tri mjeseca zatvora zbog terorizma.

Jedini dokaz "terorističkih" aktivnosti studenata u tom procesu je bio to što su na prosvjedu vikali parole, što se navodi i u presudi. Zbog tog procesa Turska je tužena Europskom sudu za ljudska prava. Basak je u međuvremenu odselila iz Turske te se udala i već godinama radi u Njemačkoj. U toj EU državi ima regularni boravak te nikada u Njemačkoj nije imala problema zbog procesa u Turskoj. U Zagrebu je uhićena na temelju Interpolove tjeralice koje je nedavno raspisana i ona za nju nije znala.

Pročitajte više