ISIL regrutira i otima djecu: Najmlađi ratnik ima samo 10 godina

Screenshot: YouTube (ITV)

SUNITSKI džihadisti ISIL-a regrutiraju djecu koju koriste u borbi za stvaranje Islamske države u Iraku i Siriji. Neki dječaci dobrovoljno su se pridružili ISIL-u, no postoji puno više onih koji su prisiljeni boriti se. Neki od dječaka imaju tek 10 godina.

Desetogodišnji Abdullah najmlađi je poznati dragovoljni borac ISIL-a, piše Daily Beast. Dječak Abdullah nalazi se u iračkom Mosulu, a procjenjuje se da se tamo nalazi oko 4000 ratnika. Grupa očajnički trebao više pješadije.

Čim su džihadisti preuzeli Mosul počela je potraga za mladićima starim između 10 i 30 godina koji bi "kontrolirali osvojeno područje i pridružili se borbi na drugim frontovima u Iraku".

Dok se Abdullah, sljedeći svog oca i brata, dobrovoljno pridružio ISIL-u, postoje i oni koji su odvedeni od svojih obitelji te su prisiljeni biti u grupi. Među njima je i 14-godišnjak Muhamed iz sirijskog Raqqa koji je na prijevaru odveden u ISIL-ov kamp, javlja The Syria Deeply.

Djecu prijevarom dovode u kamp

Muhameda su uvjeravali kako je kamp napravljen kako bi u njemu učili o Kur'anu i temeljima Islama.

"ISIL je tvrdio da je to svrha kampa", izjavio je Muhamed za The Syria Deeply i pojasnio što se točno radi u kampu.

"Trening je podijeljen u dva djela. Na religijskim satovima uče nas njihovoj verziji Islama, ekstremističkim metodama koje slijede i o potrebi stvaranja islamske države kalifata, što je njihov krajnji cilj", pojasnio je Muhamed.


Program kampa uključivao je i borbenu obuku te lekcije o tome kako koristiti oružje. Trening je trajao 25 dana.

U svibnju je došlo do otmice djece u sirijskom Alepu te je i dalje nezavisna sudbina između 133 i 159 tinejdžera. Dvojica dječaka uspjela su pobjeći te su medijima kazali kako ISIL prisiljava djecu na lekcije o šerijatu i džihadističkoj ideologiji. Kazali su i kako džihadisti mlate djecu koja se ne ponašaju dobro.

Djecu slali u samoubilačke misije

Organizacija Human Rights Watch objavila je nedavno u svom izvješću kako je ISIL u Siriji regrutirao djecu kroz besplatno školovanje koje je uključivalo vojnu obuku, a bilo je i opasnih zadataka, uključujući samoubilačke bombaške misije.

UN je sredinom svibnja objavio kako su "djeca koja se u Siriji bore za ISIL plaćena kao odrasle osobe (oko 200 dolara)", piše RT.

 

Kurdski predsjednik traži od parlamenta referendum o nevisnosti

Predsjednik Iračkog Kurdistana Masud Barzani zatražio je u četvrtak od parlamenta te autonomne regije da organizira referendum o neovisnosti dok Iraku prijeti raspad zbog džihadističke ofenzive.

Zastupnici trebaju "pripremiti referendum o pravu na samoodređenje" te regije koja već desetcima godina teži neovisnosti, rekao je Barzani u audioporuci snimljenoj iza zatvorenih vrata koju je dobio AFP.

"To će učvrstiti naš položaj i bit će moćno oružje" u našim rukama, dodao je. Barzani je početkom tjedna upozorio u razgovoru za BBC da Kurdistan razmišlja o skorom organiziranju referenduma o neovisnosti, dodajući da mu okolnosti idu na ruku jer je Irak, po njegovim riječima, ionako podijeljen.

Nakon pokretanja ofenzive sunitskih pobunjenika 9. lipnja, veliki dijelovi teritorija su izvan nadzora vlade u Bagdadu. Islamska država (IS) koja predvodi pobunu, zarobila je velik broj ljudi.

Pobunjenička ofenziva je omogućila Kurdima da preuzmu nadzor nad sektorima koje žele pripojiti svojoj autonomnoj regiji ali se Bagdad tomu protivi, ponajviše kada je riječ o multietničkom i naftom bogatom gradu Kirkuku. Barzani je rekao da se kontrola Kirkuka ne smije dovesti u pitanje, što je irački premijer Nuri al Maliki glatko odbio rekavši da nitko "nema pravo zlorabiti događaje koji su se zbili kako bi nas stavio pred svršen čin".

Irak koji je i prije pobunjeničke ofenzive bio potkopan sektaškim sukobima, napose šijita i sunita, na rubu je raspada i vrlo je vjerojatan scenarij podjele zemlje. Dok su zadnjih mjeseci napadi gotovo svakodnevna pojava, Kurdistan je luka mira, s neobičnim gospodarskim razvojem u usporedbi s ostatkom zemlje.

Indijske medicinske sestre otete u Iraku


Pedesetak indijskih medicinskih sestara iz južne indijske države Kerala silom je istjerano iz bolnice u gradu Tikritu, uporištu iračkih militanata, objavilo je u četvrtak indijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Sestre su silom ugurane u autobuse, rekao je glasnogovornik ministarstva Syed Akbaruddin, ali je odbio reći tko ih je prisilio i kamo su odvedene.

Upitan jesu li otete, Akbaruddin je rekao: "U zonama sukoba nema slobodne volje. U toj su situaciji životi na kocki", rekao je.

Bliski suradnik premijera Kerale Oommena Chandya, koji je sa sestrama razgovarao u četvrtak, rekao je da su im "militanti" naredili da napuste bolnicu i ukrcaju se u autobuse.

Tikrit, rodno mjesto bivšeg iračkog diktatora Saddama Husseina, bio je ovoga tjedna poprište žestokih borbi između vladinih snaga i sunitskih militanata iz skupine Islamska država u Iraku i na Levantu (ISIL) koji ga kontroliraju.

Oko 10.000 Indijaca radi u Iraku, većinom u područjima koja nisu zahvaćena borbama, a dio njih vratio se u domovinu od početka ofenzive ISIL-a.

Pročitajte više