Iako se prijetilo raspadom dubrovačkog HSS-a, isključena samo četiri člana

Foto: FAH

IAKO je dio dubrovačkih HSS-ovaca najavljivao da će ''95 posto'' članstva izaći iz gradske organizacije ako središnjica ne povuče odluku o suspenziji i dopusti koaliranje s HNS-om i kandidatom za gradonačelnika Androm Vlahušićem na skorašnjim prijevremenim izborima, samo četvero članova izašlo je iz dubrovačke podružnice te stranke i to po sili Statuta.

Predstavnik dubrovačke organizacije HSS-a imenovan od strane županijskog odbora te stranke Ivo Saltarić rekao je za Hinu kako nijedan član te stranke nije podnio zahtjev za izlaskom iz stranke, a da su isključena samo četiri člana dubrovačkog HSS-a.

''Nitko nije tražio ispis iz članstva, ali četvero članova je silom Statuta izašlo iz stranke jer su svoje kandidature istaknuli na kandidacijskim listama drugih stranka'', rekao je Ivo Saltarić. Kako doznajemo, riječ je o Željku Ragužu, Ani Matušić, Mirni Franić i Domagoju Careviću koji su se na koalicijskoj listi SDP-HNS-HSU kandidirali za Gradsko vijeće.

Index otkriva: Evo kako hrvatski političari trguju foteljama


Inače, raskol u dubrovačkom HSS-u počeo je prije nešto više od dva tjedna kada je zbog medijski eksponiranog neuspjelog pokušaja političke trgovine s HDZ-om i kasnije pružanja potpore HNS-ovom Andru Vlahušiću kao kandidatu za gradonačelnika na skorašnjim prijevremenim izborima u Dubrovniku, središnjica HSS-a suspendirala predsjednika dubrovačkog ogranka te stranke Željka Raguža.

Nakon toga uslijedila je i suspenzija svih odluka gradske organizacije vezanih za nadolazeće lokalne izbore, a dok je Raguž, inače zamjenik Vlahušića u prošlom mandatu, tvrdio kako ga je predsjednik HSS-a Branko Hrg ''nasamario'', iz središnjice su stizala objašnjenja kako je suspenzija nužna jer ''HSS nije trgovačka stranka, a Raguž joj je nanio nepopravljivu štetu''.

Dali ultimatum i prijetili raspadom stranke

Nakon toga je dio dubrovačkih HSS-ovaca sazvao konferenciju za novinare na kojoj su zaprijetili kako će se ta stranka u Dubrovniku raspasti jer će 95 posto članstva poći za Ragužem, ali središnjica je ipak odlučila kako će HSS na izbore izaći s dubrovačkim HDZ-om. Dio HSS-a sklon Ragužu nastupio je na Vlahušićevoj listi kao nezavisni kandidati.

Prijevremeni izbori u Dubrovniku održat će se 8. ožujka.

Pročitajte više