Jambo iz gradskog proračuna Metkovića u izbornoj 2009. godini sladoledom "kupovao" dubrovačke penzionere

Foto: Arhiva

BURNO je bilo danas na sjednici Gradskog vijeća u Metkoviću. Na prozivke bivšeg gradonačelnika Stipe Gabrića Jamba zbog dugova, zamjenik gradonačelnika Metkovića Nikola Grmoja uzvratio je izvlačenjem računa za 480 sladoleda za dubrovačke penzionere u izbornoj 2009. godini.

"Prošlo je više od sedam mjeseci od 23. kolovoza 2013. kada je Grad Metković podnio kaznene prijave protiv Stipe Gabrića Jambe i dvojice gradskih zaposlenika zbog fiktivnih i nepotpunih putnih naloga kojima je Gradski proračun oštećen za iznos od najmanje milijun kuna. Poziv institucijama ponovili smo i u listopadu kada smo pozvali DORH da istraži djelovanje metkovskog HSS-a, stranke koja je od Gradskog proračuna napravila samoposlugu u cilju opstanka na vlasti.

Potvrda tih tvrdnja su i računi u iznosu od 64 tisuće kuna za 2009. i 80 tisuća za 2010. godinu, koji se odnose na prijevoz za HSS-ovo hodočašće u Mariju Bistricu i koji su plaćeni iz Gradskog proračuna. Do dandanas nema nikakve reakcije iz DORH-a, iako za sličnu stvar DORH istražuje županicu Sisačko-moslavačke županije.

Stoga pozdravljamo imenovanje novoga glavnoga državnog odvjetnika g. Dinka Cvitana, vjerujući da neće selektivno provoditi istrage, kao što je to iz tko zna kojih razloga činio njegov prethodnik g. Bajić. Da je bilo tako, svjedoči preko 100 kaznenih prijava protiv bivšega gradonačelnika Metkovića koje nikad nisu pretvorene u suvislu optužnicu. Poznato je i da je g. Stipo Gabrić Jambo često prijateljski posjećivao baš g. Bajića.

Nadamo se da ova promjena na čelu DORH-a nije kozmetičke naravi i da će izjave novoga glavnoga državnog odvjetnika g. Cvitana da su "lokalni šerifi opasniji u korupciji nego što to izgleda" uroditi i konkretnim akcijama usmjerenim protiv jednoga takvog koji je donedavno bio gradonačelnik Metkovića.

U Gradskoj upravi stalno otkrivamo nove stare račune koji nedvojbeno dokazuju da je Gradski proračun služio za ostvarivanje političkih ciljeva Stipe Gabrića Jambe i lokalnog HSS-a. Spomenut ću samo jedan od njih, a to je račun za 480 sladoleda za dubrovačke umirovljenike u jednom restoranu u Vidu tijekom izborne 2009. godine, kada je Jambo pokušao ponovno osvojiti županiju.

Mi u Gradskoj upravi imamo puno ozbiljnijega posla od istraživanja načina na koje je sve bivši gradonačelnik koristio Gradski proračun, no s vremena na vrijeme naletimo i na pikanterije poput sladoleda, koje samo govore da postoji još puno neotkrivenih i ozbiljnijih stvari. Vjerujemo da će g. Cvitan uspjeti pronaći ključeve, ne ladica nego prostorija u središtu DORH-a, u kojima je njegov prethodnik držao zaključane spise svih slučajeva protiv Stipe Gabrića Jambe", poručio je Grmoja.

Pročitajte više