Josipović u Osijeku komentirao Kolindin gaf: Očito je riječ o potpuno neinformiranoj osobi!

Foto: FAH

PREDSJEDNIČKI kandidat Ivo Josipović ocijenio je u Osijeku kako je sustav lokalne samouprave skup, neracionalan, udaljen od građana te stvoren da se zemljom ne može upravljati na kvalitetan način, pa i da se, ustvrdio je, lakše pobjeđuje na izborima, "a koji put, ako treba, i pobjeda otme".

Na radnom sastanku s gospodarstvenicima, poduzetnicima, znanstvenicima i kulturnim djelatnicima Slavonije i Baranje Josipović je ustvrdio kako je Hrvatska organizirana "kao izborna mašina, a ne kao racionalna ekonomska struktura" koja je "stvorena da na izborima proizvodi HDZ, a ne BDP", što drži jednim od ozbiljnih opstruktivnih čimbenika zbog kojega vodeći dio HDZ-a ne želi promjene.

Istaknuo je kako je većina zemalja članica Europske unije stvorila velike regije kako bi lakše dobivale novac iz europskih fondova te da je promjena koju nudi napravljena po primjerima iz Europske unije koji govore da su regionalizacija i mogućnost vođenja velikih poslova i politika na regionalnoj razini pretpostavke za privlačenje investicija i poboljšanje kvalitete života.

"HDZ je čuvar poretka iz ranih 90-ih godina"

HDZ je kao protivnik regionalizacije, čuvar poretka iz ranih 90-ih godina, koje su bile časne kad je riječ o obrani, ali i problematične kad je riječ o pretvorbi i privatizaciji, zbog čega su bile kolijevka današnjih gospodarskih i moralnih problema, poručio je Josipović.

Odbio je tvrdnje pojedinih političara, koji su se trebali brinuti o Slavoniji, da je stvaranje regija rušenje Hrvatske te je istaknuo kako regionalizacija zemlje nije i njezina federalizacija jer u njegovu projektu izričito stoji da je Hrvatska "unitarna i jedinstvena država, ali snažno decentralizirana".


Dodao je kako primijeri iz Europske unije, poput Finske, govore o scenariju u kojem su ustavom položeni temelji dobrih i učinkovitih institucija, u kojem je ključna regionalna podjela s razumnim i funkcionalnim brojem regija, nakon čega slijede investicije i novac europskih fondova.

"Ne obećavam da ćete sa mnom sutra postati bogati"

Kako je rekao Josipović, sadašnji sustav onemogućava napredak gospodarstva pa je jedini izlaz iz krize njegova promjena ustavnim promjenama i regionalizacijom Hrvatske.

"Ne obećavam da ćete izglasavanjem Ustava i prihvaćenjem moga programa sutra postati bogati jer nema blagostanja bez rada, ali otvaram perspektivu i govorim kako su drugi iskoristili slične projekte te poručujem kako ima nade i optimizma", istaknuo je Josipović u Osijeku.

"Imam program koji će dovesti do uspjeha gospodarstva i boljitka Slavonije"

Josipović je izjavio novinarima kako Hrvatsku vidi kao "domovinu regija" u kojoj Slavonija treba biti jaka i moćna regija u kojoj će biti očite sve prednosti koje iz toga proizlaze.

Dodao je kako studija Vijeća za konkuretnost pokazuje da je Hrvatska, kao i Slavonija, rasparcelirana i ne ostvaruje sve ono što bi se moglo, a čimbenici koji dolaze iz centra države ograničavaju razvoj Slavonije.

O Kolindinom gafu: "Očito je riječ o potpuno neinformiranoj osobi"


Zamoljen da komentira jučerašnju izjavu protukandidatinje Kolinde Grabar-Kitarović na sučeljavanju na RTL-u da se na natječaj za istraživanje nafte i plina u Jadranu nije javila nijedna američka tvrtka, Josipović je danas rekao kako je "očito riječ o potpuno neinformiranoj osobi".

Na natječaj se javila jedna od uistinu velikih tvrtki "Marathon Oil" iz američke savezne države Ohija, s čijim je predstavnicima, kako je istaknuo, imao prilike razgovarati i čiji je promet na godinu oko 60 posto hrvatskoga državnog proračuna.

"Možemo biti ponosni što se upravo takva tvrtka javila na natječaj za istraživanje nafte i plina u Hrvatskoj", rekao je Josipović danas u Osijeku.

Na pitanje o sastanku s pakračkim vladikom te smatra li da će pripadnici srpske nacionalne manjine prestati bojkotirati izbore i glasovati u drugom izbornom krugu, Josipović je odgovorio kako građane ne dijeli po nacionalnoj pripadnosti te da se ne može jednostavno zaključiti da je netko bojkotirao izbore prema teritorijalnom rasporedu.

"Kad je riječ o podršci, nisam zato išao kod vladike. On je novi na toj dužnosti i već smo dugo dogovarali susret, a smatram dobrim da kao država njegujemo dobre odnose sa svim vjerskim zajednicama", rekao je Josipović.

Josipović pozvao Belišćane da glasuju za njegov program

Josipović je posjetio i Belišće u Osječko-baranjskoj županiji, te je pozvao Belišćane da iziđu na izbore i glasuju za njegov program.


Predizborni skup održan je u Tržnom centru i u kafiću "Pet zvijezda" u organizaciji lokalnoga SDP-a i HNS-a, a osim s članovima tih stranaka, družio se i s građanima.

Josipović je pozvao Belišćane da glasuju za njega i njegov program, ističući kako njegova protukandidatkinja zapravo i nema program. Obećao je da će se kao budući predsjednik zauzimati za Slavoniju kao regiju.

Iziđite na izbore, povedite i svoje prijatelje, možete i neprijatelje, naravno, ako znate za koga će glasovati", našalio se Josipović.

U druženju s predsjedničkim kandidatom Belišćane je posebice zanimalo vjeruje li u pobjedu, a Josipović je odgovorio kako je u nju siguran.

Posjet Belišću bio je kratak zbog lošeg vremena, ali dovoljan za razgovor s građanima i fotografiranje, jer su se gotovo svi okupljeni, njih stotinjak, htjeli fotografiju s predsjednikom i predsjedničkim kandidatom.

Za slabu izlaznost na izbore kriva "zločinačka privatizacija i pretvorba"

Prije dolaska u Belišće Ivo Josipović posjetio je baranjsko mjesto Petlovac, gdje je izjavio kako očekuje da će u drugom izbornom krugu u Osječko-baranjskoj županiji izići više građana budući da je na proteklim izborima u toj županiji bio najslabiji odziv. Među razlozima slabog odziva, Josipović je naveo težak život i nezaposlenost te je istaknuo kako je za to među ostalim kriva i "zločinačka privatizacija i pretvorba".

Nakon Belišća promidženim autobusom otišao je u Satnicu Đakovačku.

Pročitajte više