Kako spašavati zemlje u krizi nakon iskustva s Trojkom?

Foto: Arhiva

Europski parlament (EP) istražuje rad Trojke od prosinca prošle godine. Zastupnici su 13. ožujka glasali o dva izvješća koja je inicirao Parlament, a o kojima se raspravljalo prethodni dan.

Davanjem jamstava za zemlje eurozone upravlja grupa međunarodnih vjerovnika: Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond – takozvana Trojka. Izvješće parlamentarnog Odbora za ekonomiju bavi se Trojkinim metodama i rezultatima, dok se izvješće zastupnika Cercasa bavi utjecajem koje je Trojka imala na tržište rada i društvena pitanja, objavio je Europski parlament.
 
Othmar Karas, jedan od autora izvješća o radu Trojke, smatra kako je važno pričekati da Trojka završi svoje programe. "Međutim, treba nam transparentan sustav uz obvezujuća pravila i postupke kojima bi se pojačao demokratski nadzor djelovanja Trojke. Dok radimo na zajedničkom europskom sustavu za upravljanje krizama, založio sam se za uspostavljanje Europskog monetarnog fonda koji bi trebao kombinirati novac ESM-a sa stručnošću Komisije“.
 
"Trebamo spriječiti da države dođu do bankrota"
 
Karas je dodao da Europa treba alate za rješavanje situacija u kojima države članice dođu blizu bankrota. "Ali trebamo alate kako bi spriječili da države članice dođu na rub bankrota. Dugoročno, trebamo zakon o sprječavanju državnog bankrota", prenosi EP.
 
Drugi izvjestitelj Odbora za ekonomiju Liem Hoang-Ngoc naglašava da ako dođe do postavljanje novog mehanizma koji bi zamijenio Trojku, to treba biti učinjeno u skladu sa zakonima i osnovnim principima Unije: "Trebat ćemo pažljivo razložiti mogućnosti koje će odabrati predstavnici u državama članicama i na EU razini. Zato tražimo da EP i nacionalni parlamenti budu uključeni u osmišljavanje, odobravanje i nadzor programa. Mjere moraju biti efikasne i društveno pravedne".
 
Hoang-Ngoc je rekao kako EU ne treba samo ukrotiti tržišta i smanjiti javni dug, već i investirati u dugoročan, održivi i zeleni rast koji će stvoriti radna mjesta.
 
"Programi prilagodbe ne mogu potkopavati kolektivne dogovore potpisane od strane socijalnih partnera, rezati i smanjivati minimalne plaće i mirovine do razine siromaštva ili otežati pristup lijekovima ili domu", upozorava Cercas, autor izvješća o utjecaju Trojke na nezaposlenost i društvo. "Ekonomske mjere trebaju se provoditi s tržištem rada u vidu", zaključio je.

Pročitajte više