Kako žrtve obiteljskog nasilja osposobiti za tržište rada?

Foto: Ilustracija

NA TRIBINI Grada Zagreba predstavljen je projekt "Sigurno do posla s Dugom", kroz koji se pokušava žrtve obiteljskog nasilja osposobiti za tržište rada.

Projekt je startao u rujnu prošle godine. U njega se uključilo osam skloništa i savjetovališta diljem Hrvatske. Nositelj projekta je Dom za djecu i odrasle - žrtve obiteljskog nasilja Duga - Zagreb.

"Žrtve obiteljskog nasilja su dodatno ugrožene jer su izvan svijeta rada i često su na rubu toga, no opet predaleko da bi ušle u svijet rada i pokušale biti ekonomski neovisne", kaže ravnateljica Duge Željka Barić.

Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda s gotovo 90 posto iznosa ukupne vrijednosti projekta, koji je procijenjen na nešto više od 109 tisuća eura. U cijelu priču uključili su se i područni uredi Zavoda za zapošljavanje u mjestima gdje se nalaze skloništa, a podržao ih je i Grad Zagreb, odnosno gradski ured za socijalnu zaštitu, čija je predstavnica Zorana Staničić, navela najveći problem s kojim se suočavaju na ovom polju.

Nezaposlene pa su ovisne o nasilniku

"Same korisnice skloništa u velikom broju slučajeva su nezaposlene osobe, bez prihoda, koje su izložene dugogodišnjem nasilju. Kao razloge ostanka u tim odnosima često navode ekonomsku ovisnost o partneru. Iako veći dio njih kreće u samostalan život, manji dio kojima to ne uspijeva, vraća se u obitelj", istaknula je Staničić.


No uspjeh u ovom hvalevrijednom projektu je neizvjestan, upozorava ravnateljica Duge, Željka Barić. "Ako ćemo imati 10 osoba obiteljskog nasilja ispred sebe i ponuditi im ovaj program, njih dvije će na prvu pokazati interes, uz dodatno poticanje možda još dvije. No na kraju će tek jedna ući u program", navodi Barić.

Marijana Zrinka Jegeršnik ispred udruge Ženska pomoć sada kaže kako je polovica njihovih korisnica zaposleno. No problema imaju s drugom polovicom. "Jer su 20-ak godina provele u braku, priviknule su se na to zlostavljanje. S druge strane, željele su biti domaćice i nisu se željele uključiti na tržište rada. S njima ne možete ništa napraviti. Možete pokušati, no sve vrlo brzo pada u vodu", pojadala se Jegeršnik.

Ovim projektom to se pokušava promijeniti. U njega su osim domova za žrtve obiteljskog nasilja i Zavoda za zapošljavanje, uključeni i Grad Zagreb te Institut za razvoj tržišta. Projekt s provedbom završava u prosincu ove godine.

Pročitajte više