Kalmeta: Tužit ću Stanića, dosta mi je tog lika!; Stanić: Ne bojim se tužbe

Foto: Index

ZADARSKI gradonačelnik Božidar Kalmeta izjavio je danas kako će podnijeti tužbu protiv predsjednika Nezavisnog cestarskog sindikata (NCS) Mijata Stanića zbog klevete protiv njega, te istaknuo kako su cijene izgradnje autocesta bila najjeftinije u EU. "Dosta mi je tog lika koji me se već mjesecima uhvatio kao pijan plota. Zašto - ne znam !", rekao je danas gradonačelnik Kalmeta novinarima u zadarskoj Gradskoj upravi, odgovarajući na optužbe sindikalca Stanića.

Predsjednik NCS-a Stanić, komentirajući pritvaranje Josipa Sapunara, bivšeg financijskog direktora Hrvatskih autocesta (HAC), osumnjičenog zajedno s još sedam osoba u slučaju Remorker za izvlačenjem 38 milijuna kuna iz HAC-a, u medijima je ustvrdio kako je novac završavao kod bivšeg ministra prometa (Kalmete) i njegovog tadašnjeg najbližeg suradnika (Livakovića).

Odbacujući sve Stanićeve navode protiv njega kao klevetu, Kalmeta je danas najavio tužbu protiv njega. "Zašto on to radi ne znam. Njemu smeta to što su video nadzori stavljeni u naplatne kućice (HAC-a), eto to njemu smeta. Podignut ću protiv njega tužbu pa neka gospodin Stanić dokazuje te svoje objede tamo gdje će to morati i argumentirati", poručio je Kalmeta.

"Nitko nije kriv dok mu se ne dokaže"

Pritvaranje dva državna tajnika iz njegovog nekadašnjeg ministarstva, Zdravka Livakovića i Milivoja Mikulića, komentirao je kako "nitko nije kriv dok mu se ne dokaže". "Nitko nije kriv dok mu se to i ne dokaže. Pustimo to svojim tijekom, a Zdravku Livakoviću koji je doista bio moj bliski suradnik i prijatelj, da dokaže što prije svoju nevinost", rekao je Kalmeta.


Vezano za prozivanja o visokoj cijeni gradnje autocesta bivši ministar prometa Kalmeta rekao je kako su "cijene izgradnje autocesta, po Eurostatu - službenoj statistici Europske komisije, bile najjeftinije u Eurospkoj uniji. A da ne govorim o kvaliteti gradnje", dodao je.

Na pitanje novinara zašto nije do sada podnio neku prijavu, Kalmeta je odgovorio kako jest te da je surađivao s istražnim tijelima. "Nekom smeta luka Gaženica, taj projekt se zaustavlja. Projekt koji je pitanje - biti ili ne biti - zadarskoga kraja, a ide se na neka privremena rješenja", naglasio je Kalmeta. Dodao je kako aktualna Vlada kupuje "automobila u dužini od Zagreba do Velike Gorice, pa to nije ništa, a u Zadru se kupi jedan običan passat, pa je to velika stvar".

Od osmorice optuženih sa slobode će se braniti jedino Premilovac

Šestorici osumnjičenika u slučaju Remorker sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je sinoć jednomjesečni istražni zatvor - bivšim državnim tajnicima Zdravku Livakoviću i Milivoju Mikuliću, bivšem čelniku HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepku Bobanu, direktorima građevinskih tvrtki Viadukt Ivanu Berketu i Damiru Kezeleu te direktoru tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslavu Buniću.


S obzirom da je u ovoj istrazi ranije zatvoren bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, od osmero osumnjičenih "vani" će ostati jedino vlasnik češke tvrtke Remorker International Igor Premilovac koji je slobodu "kupio" priznanjem kako je preko njegovog poduzeća izvlačen novac iz HAC-a, ali i Hrvatske gospodarske komore.

Istražitelji tvrde da su HAC-ovi podizvođači na račun Premilovčeve češke tvrtke uplatili najmanje 30 milijuna kuna kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao povoljniji položaj u naplati potraživanja.

Nakon što je u inozemstvu podigao gotovinu, Premilovac je najmanje 5,5 milijuna kuna zadržao, a barem 24,5 milijuna kuna predao Sapunaru koji je novac podijelio s Lovakoviće, Mikulićem i Bobanom, tvrde u Uskoku.

Stanić: Kalmeta tužbom za klevetu pokušava skrenuti pozornost

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić izjavio je danas kako je prijetnja Božidara Kalmete da će ga tužiti zbog klevete pokušaj skretanja pozornosti s onoga što svi očekuju - da i Kalmeta uskoro bude priveden kako bi odgovarao za "pljačku stoljeća".

Kalmeta je danas najavio da će podnijeti tužbu protiv Stanića zbog klevete, zato što tvrdi da je on glavni i odgovorni za izvlačenje 38 milijuna kuna iz HAC-a, te da je novac završavao kod Kalmete, kao bivšeg ministra prometa, i njegova tadašnjeg najbližeg suradnika Zdravka Livakovića.


Kalmeta u ovom trenutku ima puno većih problema od tužbe protiv mene, rekao je Stanić Hini. On treba objasniti ono za što ga je optužio bivši predsjednik Uprave HAC-a Mario Crnjak još 2007. godine - da iz sjene upravlja HAC-om preko svojih ljudi, Milivoja Mikulića i Josipa Sapunara koji su obojica u zatvoru, kaže Stanić.

Kalmeta će, osim toga, teško objasniti zašto je na mjesto predsjednika Uprave HAC-a doveo Stjepka Bobana, koji je sada također u Remetincu, dodao je Stanić.

Na taj način Kalmeta pokušava skrenuti pozornost s onoga što treba uslijediti - njegova privođenja kako bi odgovarao za "pljačku stoljeća" u HAC-u, koja ima elemente veleizdaje i rušenja ekonomskih temelja Hrvatske. Zbog takvih pljački danas se razmišlja o monetizaciji autocesta, a Hrvatska se zadužuje uz visoke kamate, tvrdi Stanić.

"Ne bojim se Kalmetine tužbe jer sve radim s punom odgovornošću i uz argumente, a sve što smo ja i moji suradnici godinama govorili sada daje rezultate", rekao je Stanić dodavši kako očekuje da će DORH i ostale mjerodavne institucije pošteno odraditi svoj posao.

"Zahvaljujući Božidaru Kalmeti i "njegovu orkestru koji pjeva u Remetincu" plaćamo kredite po znatno višim kamatama i nekoliko generacija trpjet će posljedice sve ovoga što su oni radili"


"Upravo se posljednjih dana pokazuje koliko smo bili u pravu jer je već deveti čovjek od Klametinih najbližih suradnika završio u Remetincu", navodi Stanić.

"Ja sam ga pozivao ovih dana da se ne premišlja i neka podnese tužbu. Ići ćemo u postupak i nemam ništa protiv. Spreman sam na sitne ogrebotine, ali ono nešto puno važnije za sve nas je obračun sa najvećom korupcijom i kriminalom koja se desila u povijesti RH, a to je ta velika krađa koja se može mjeriti sa veleizdajom i rušenjima ekonomskih temelja države" rekao je Stanić.

Kaže kako danas građani RH zahvaljujući Božidaru Kalmeti i "njegovu orkestru koji pjeva u Remetincu" plaćamo kredite po znatno višim kamatama i nekoliko generacija trpjet će posljedice sve ovoga što su oni radili.

Za kraj Stanić zaključuje: "Ja osjećam da sam dužan ovo govoriti jer imam takva saznanja i po logici zdrave pameti, dokumentacije kojom raspolažem, a pogotovo dokumentacije kojom raspolaže državno odvjetništvo i ovih još 9-10 svjedoka koji će se priključiti ovih dana. Očekujem privođenje Božidara Kalmete što skorije i da će svatko od njih sukladno svojoj odgovornosti i odgovarati", završio je Stanić

Pročitajte više