Karamarko: U Europsku uniju ušli smo kao prevaranti

Foto: Goran Mehkek / Cropix

ŠEF HDZ-a Tomislav Karamarko u središnjici je predstavio svoje koalicijske partnere, no nije mogao izbjeći aktualna politička pitanja. Osvrnuo se na 'Lex Perković', rekavši da smo u Europsku uniju ušli kao prevaranti te podcrtao nesposobnost Milanovićeve Vlade.

Rekao je da je to već n-ta pogreška koja će koštati Hrvatsku, a u tom je smislu spomenuo Schengen i Pelješki most. Karamarko nije dobro primio pitanje o svom sudjelovanju u uvođenju ćirilice u Vukovar ni o svojoj podršci monetizaciji autocesta za vrijeme Jadranke Kosor.

Rekao je da su takva pitanja tendenciozna te da HDZ nikad nije bio protiv ćirilice kao pisma naglasivši pritom da u to vrijeme nije bio član HDZ-a već nestranački ministar.

Kad je riječ o monetizaciji, iako je za nju na Vladi digao ruku, podsjetio je da se od toga na kraju odustalo.

Predstavljanje partnera

Proteklih mjeseci HDZ-ovci su naveliko kritizirali poteze Vlade i tako se probudili nakon gotovo jednogodišnje uspavanosti i sređivanja stanja u stranci. Izgleda da će u budućnosti to isto činiti uz pomoć HSS-a, HSP-a Ante Starčević i Bloka umirovljenici zajedno, a ostaje i mogućnost da im se pridruži HSP Danijela Srba.

Kako se neslužbeno doznaje, dogovorit će i zajedničke radne skupine za sklapanje koalicijskog ugovora. A odmah na početku idućeg tjedna okupit će se i HDZ-ovo vijeće gospodarskih mudraca kako bi radili na gospodarskom programu. Učestalo ponavljaju da je Milanovićeva vlada nesposobna.


"Vlada nije svjesna okolnosti u kojima upravlja ekonomijom ove zemlje, okolnostima ne samo u Hrvatskoj, regiji, Europi i šire", istaknuo je Domagoj Ivan Milošević.

A kakav će biti gospodarski program HDZ-a trebalo bi se znati ubrzo, iako ništa nije sigurno pošto je njegovo predstavljanje bilo najavljivano još prošlog rujna.

U međuvremenu smo od njih mogli čuti kritike bilo da je riječ o gospodarstvu ili pošasti komunizma koji je, iako je propao prije više od dvadeset godina, u očima dijela desnice još uvijek vrlo živ.

Karamarku zasmetala pitanja o nedavnoj prošlosti

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko predstavio je svoju novu desnu koaliciju koja uključuje HSS, HSP AS, Hrvatsku demokršćansku stranku i Blok umirovljenici zajedno. Svi su se izredali u kritikama poteza Milanovićeve Vlade, ali Karamarku su zasmetala pitanja o njegovoj ulozi u uvođenju ćirilice i dizanju ruke za monetizaciju u vladi Jadranke Kosor.

"Od toga se odustalo, o čemu govorite, zašto cijelo vrijeme prebacujemo loptu u tuđe dvorište. Zar ne možemo govoriti o lošoj situaciji i lošem radu ove Vlade? Zašto pokušavate Vi izgraditi neku drugačiju prošlost svih nas? Umjesto da se bavimo sadašnjošću bavimo budućnošću, a to je ova Vlada", poručio je Karamarko.

Pročitajte više