Kardinal Vinko Puljić o Papi: Čim sam mu prišao znao je da dolazim iz "Crkve mučenika, trpeće Crkve"

Foto: vatican.va

"ZA MENE su ovo ponovno bile duhovne vježbe u kojima sam doživio Crkvu iznutra koja je sasvim nešto drugo od onog što svjetovni mediji objavljuju. Katolička Crkva nije vezana ni za kontinent ni za narod. I to je upravo odisalo kroz cijelo vrijeme naših razmišljanja i kroz vrijeme izbora. Sigurno, ovaj papa dolazi izvan Europe, na svoj način posebno iz kontinenta na kojem se nalazi najveći broj katolika. Uzima ime Franjo, a prvi je papa isusovac. To je vrlo znakovito, a posebno će to biti vrlo znakovito i za isusovce i za franjevce, i za cijelu Južnu Ameriku, zapravo i za cijeli svijet. Papa koji vodi Crkvu Katoličku, koja nije zatvorena u jedan kontinent, nego postoji za cijeli svijet.", komentirao je za  HKR vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić susret s novim papom.

"Vjerujem da čovjek koji je proživio sa svojim narodom siromaštvo i koji na svoj način preživljava siromaštvo, odgojen je u tom duhu da ima srce za čovjeka, ne da bude ukalupljen. Vjerujem da je to odmah pokazao nakon pristanka sinoć u Sikstinskoj kapeli. Odmah se vidjelo na njemu da on zauzima jasan stav, čovjek je Crkve, čovjek Kristov, čovjek vjere, čovjek molitve, posebno je Gospin čovjek, i on će sigurno iz tog duha pobožnosti itekako imati srca za čovjeka.", nastavio je Puljić-

"Čim sam mu prišao odmah me pozdravio ovim riječima: A ti si iz trpeće Crkve. Dakle, čim je to rekao bez ikakvog mog predstavljanja, zna odakle dolazim. Iako nismo dugo razgovarali, samim time što je rekao to iz 'Crkve mučenika, trpeće Crkve' odmah mi je bilo jasno da ima razumijevanja za našu situaciju.", rekao je Puljić i otkrio kako je on novom papi zaželio snagu Duha Svetoga da može kao papa odgovoriti vodeći Crkvu, jer "ovo su zaista izazovna vremena za Crkvu kada treba Crkva ponovno hrabro, vjerodostojno naviještati i svjedočiti.“

Svijet je oduševljen izborom Argentinca, koji odiše skromnošću i šalje ohrabrujuće poruke za Crkvu 21. stoljeća. Kardinala Bergoglia prati reputacija poniznog pastira, koji je, iako je obnašao neke visoke dužnosti unutar Crkve, na posao putovao autobusom, živio u stanu, a ne u apostolskoj palači i kuhao sam. U neizbježnoj usporedbi s prethodnikom, Josephom Ratzingerom, mnogi ističu da je Bergoglio više lokalni biskup nego vatikanski "insajder".

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić: Iznenađenje je što novi papa nije iz Europe

"Izbor je uistinu, i mističan i otajstven, i javan, ali osim medijskog događaja, osjetili smo da ima nešto izvan toga", prokomentirao je tako predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić jučerašnji izbor novog pape Franje.


Istaknuo je kako je ovaj izbor popraćen određenim iznenađenjima jer kardinal Jorge Mario Bergoglia nije bio eksponiran i spominjan u medijima. Drugo iznenađenje je, kaže Puljić, što novi Papa nije iz Europe. "I to je jedan veliki pomak. Zapravo, u crkvi nema stranaca, nema kontinenata, ali ovo je jedan vrlo pozitivan korak ili iznenađenje da novi Papa nije iz Europe, makar su njegovi korijeni europski", istaknuo je Puljić.

Još jedno iznenađenje je što je ovo prvi isusovac u povijesti izbora papa. "Čitamo u tome veliki znak. Isusovci, koji su osobito vezani uz službu apostola Petra, a ako smijemo tako govoriti, ovim su nagrađeni. Jedan od isusovaca preuzima službu apostola Petra", poručio je Puljić. "Najvažnije iznenađenje pred kojim smo svi ostali pozitivno zatečeni jest njegova pojava", nastavlja Puljić.

"Papa je svojom pojavom iznenadio jer je pokazao strahopoštovanje pred službom koju je prihvatio. Također i jednom, usudio bih se reći, zamolbom pred nazočnim svijetom, a i svim vjernicima diljem svijeta, riječima 'Molim vas pomozite mi'. I tu pomoć je zatražio na jedan vrlo dirljiv način, koji je mene dirnuo, a to je da je pognuo glavu očekujući blagoslov nazočnog puka. 'Prije nego ja vas blagoslovim, molim, vi mene blagoslovite i poduprite me u mojoj službi", kazao je Puljić.

Mons. Čubelić: Papa će nas iznenaditi jednostavnošću


"Papa Bergoglio nas je iznenadio svojim porijeklom i odabirom imena", kazao je generalni vikar Splitsko-dalmatinske nadbiskupije, monsignor Ivan Čubelić. Otkrivajući neke detalje Papine biografije, za Media servis analizira što možemo očekivati od Pape Argentinca i Isusovca.

Iz Bergoglijevog dosadašnjeg pastoralnog rada i jučerašnjeg nastupa već imamo neke naznake kakav Papa misli biti.

"Njegovo pozivanje na odbačene i rubne, okretanje onima koji trebaju milosrdnu ruku pokazuje nam koji su njegovi prioriteti", zaključuje Čubelić. Njegovo južnoameričko porijeklo, smatra, bit će jako dragocjeno, jer će nam proširiti vidike.

"Jer je opasnost da se zatvorimo u naše probleme koje prečesto podcrtavamo u umornoj Europi. Vjerujem da ćemo se s novim poticajem pape Frane malo trgnuti, probuditi, da se ne zalijepimo za ove naše probleme oko kojih se trvemo stalno", kaže Čubelić.

Otkriva da je Jorge Mario Bergoglio relativno kasno počeo s teološkim studijama. Do 22. godine studirao je kemiju, a tek poslije filozofiju i teologiju te ušao u red Isusovaca. Uzeo je ime Franjo, pojašnjava Čubelić, želeći skrenuti pozornost na siromaštvo Franje Asiškoga, kojeg je Isus u snu pozvao da pomogne spasiti njegovu crkvu koja se ruši.

"On kao Isusovac uzima ime sv. Franje i time povezuje više redovničkih zajednica unutar crkvenog ekumenizma što je dobro. Istodobno, želi nas potaknuti na više različitih karizmi u Crkvi", kaže generalni vikar Splitsko-dalmatinske nadbiskupije.

Na pitanje koji su glavni izazovi pred novim Papom odgovara:

"Mislim da nećemo izazove mi njemu predstavljati jer on to dobro zna pa će ih on nama predstaviti. Bojim se da mi manje vidimo nego što vidi Papa, posebno nakon iskustva zadnjih dana koje je proveo sa 150 kardinala."

Kao što nas je iznenadio porijeklom i izborom imena, Čubelić sada očekuje da nas iznenadi svojom jednostavnošću.

"A s čime nas može iznenaditi? Onime s čime je Isus krist iznenadio svijet, poniznošću i jednostvanošću. Mi zakompliciramo malo svoj život kao pojednici, obitelji i crkva, a onda se pojavi neki dječji osmijeh i shvatimo što je život. Nadam se da će nam ovaj Papa pokazati da ne kompliciramo previše, već da svjedočimo ljubav onima koji su nam na dohvat ruke", zaključio je Čubelić.

Bozanić: Papa je poručio Hrvatima da mole za njega

Zagrebački kardinal Josip Bozanić u izjavi za Hrvatski katolički radio kazao je da je papa Franjo bio uzbuđen i potresen nakon svoga izbora.

Bozanić se prisjetio susreta s Papom u Argentini. Bozanić je tražio blagoslov za Hrvatsku i cijeli narod, što je Papa i učinio te je preporučio sebe i svoju službu u molitve Hrvata.

"Za njega je to poseban čin, kad se treba podvrći volji Božjoj i prihvatiti ono što Bog od njega očekuje. To se osjetilo u njegovim znakovima koje je dao i u riječima, ali osjetili smo i jednu veliku vjerničku sigurnost koju nosi osoba pape", kazao je kardinal Bozanić te dodao kako je novi papa u osobnom kontaktu "veoma blizak, jednostavan i pozoran na sugovornika".

Pročitajte više