Karlovčanima za obnovljive izvore energije 3,4 milijuna kuna

Foto: HR Foto (Aleks69)

U 1.793 kućanstava s područja Karlovca i Karlovačke županije Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost građanima će s ukupno 3,4 milijuna kuna sufinancirati ugradnju opreme za korištenje obnovljivih izvora energije, odnosno razdjelnika toplinske energije i radijatorskih termostatskih ventila. Rezultati su to natječaja koji je Fond objavio sredinom prosinca prošle godine, a na koji su aplicirali Karlovačka županija i Grad Karlovac, pojasnila je glasnogovornica Fonda Lidija Tošić.

"Karlovačka županija od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobila je 996 tisuća kuna dok je Grad Karlovac, temeljem prihvaćenih ponuda na dva natječaja dobio od Fonda 2,4 milijuna kuna. Realizacijom ovih projekata predviđa se ukupna godišnja ušteda od 286 megawatt sati toplinske energije godišnje uz istovremeno smanjenje emisije CO2 za 35 tisuća tona godišnje", rekla je Tošić.

Radi pripreme potrošne tople vode koja se može koristi i kao potpora grijanju sredstva su odobrena za ugradnju 70 solarnih toplinskih kolektora i 93 kotla na biomasu. Građani koji žive u obiteljskim kućama će tako, nakon što Županija i Grad odaberu korisnike, od Fonda po pojedinom sustavu za korištenje obnovljivih izvora energije moći dobiti do 12.000 kuna. Isti iznos sredstava po pojedinom stanu dobit će građani koji žive u stambenim zgradama.

S ciljem postizanja veće energetske učinkovitosti u zgradarstvu, a time i ušteda za krajnje potrošače toplinske energije, kao i smanjivanja negativnih utjecaja na okoliš u Karlovcu, u 1630 stanova koji su priključeni na centralizirani toplinski sustav ugradit će se razdjelnici toplinske energije i radijatorski termostatski ventili vrijedni oko 3,5 milijuna kuna. Dio sredstava, najmanje 10 posto od ukupne investicije, planiran je u gradskom proračunu, a 1,4 milijuna kuna će vlasnicima stanova biti osigurano iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Pročitajte više