Kenneth Merten, veleposlanik SAD-a u RH: Uspješan privatni sektor vodi do napretka

Foto: U.S. Embassy / Facebook

NA internet stranicama HGK objavljen je tekst u kojem Kenneth Merten, veleposlanik Sjedinjenih Američkih država u RH iznosi svoja razmišljanja o postizanju gospodarskog napretka u Hrvatskoj, koji donosimo u nastavku:
 
"Želim istaknuti dvije teme koje smatram ključnima za napredak u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi: (1) poticanje kreativne poduzetničke zajednice i (2) njegovanje privatnog sektora koji je podrška javnim službama i koji privlači ulaganja.
 
Poduzetnički duh jest ključ
 
Poduzetništvo je vrlo važan čimbenik u stvaranju radnih mjesta i u omogućavanju da Hrvatska u regiji postane konkurentna. Zbog pojave interneta i društvenih medija, svijet je danas pun mogućnosti za stvaranje vlastitog poduzeća.
 
Kada državna politika potiče stvaranje novih tvrtki (startupova), bilo tko, bez obzira na svoj gospodarski položaj ili obrazovanje, može postati dio poduzetničke revolucije ako ima ideju i motivaciju da je razvija.
 
Sve bolji komunikacijski sustavi omogućavaju pojednostavljenu suradnju među sektorima te jednostavniji marketing i međunarodnu suradnju.
 
Zahvaljujući internetu i poduzetničkom duhu, mnogi startupovi postaju uspješne tvrtke. Takvih je primjera mnogo u američkom gospodarstvu. Amazon, najveću internetsku trgovinu, Jeff Bezos pokrenuo je u svojoj garaži. Isto tako, Google, Twitter i Apple mlade su tvrtke koje su počele kao startupovi, a danas pridonose dinamičnosti američkoga gospodarstva.
 
U Hrvatskoj postoji nekoliko tvrtki, kao što su Five Minutes, Farmeron, Bellabeat i Repsly koje, iako su još relativno male, brzo rastu i stvaraju nova radna mjesta u zemlji.
 
Zarada nije jedini cilj poduzetništva i poduzetničkog duha. Lokalne vlade diljem svijeta sve se više udružuju s nevladinim organizacijama i privatnim tvrtkama radi rješavanja lokalnih izazova. Primjerice, mnoge inicijative za zdravstveno ispravnu vodu u Indiji omogućili su društveno osviješteni poduzetnici.
 
Poduzetnici, štoviše, mogu biti pokretači socijalnog blagostanja pa potičemo hrvatske poduzetnike da razmotre mogućnost kako bi svoje talente iskoristili za rješavanje lokalnih problema.

Zdrav privatni sektor osigurava napredak te stabilnost javnih financija i usluga
 
Poticanje poduzetničkog duha ide ruku pod ruku s njegovanjem privatnog sektora koji privlači ulaganja. Poduzetnička kultura koja je otvorena djelovanju vodi do inovacija koje privlače ulaganja i potiču rast.
 
Smanjenje birokratskih prepreka i skrivenih administrativnih troškova (poput parafiskalnih nameta) novim tvrtkama daje više slobode za riskiranje, rast i zapošljavanje više radnika, što dovodi ne samo do povećanja prihoda pojedinaca i smanjenja nezaposlenosti, nego i do povećanja prihoda lokalnih i središnjih vlasti koji se mogu koristiti za pružanje osnovnih usluga.
 
Važno je shvatiti da uspješan privatni sektor znači i stabilan rast prihoda od poreza te, posljedično, visokokvalitetne državne usluge dostupne svima. Ovo naglašavam jer smatram da se u javnim raspravama u Hrvatskoj ponekad ne spominje činjenica da se javne usluge ne mogu isporučiti bez razvijenog privatnog sektora. Stoga je ključno usmjeriti obrazovnu i javnu politiku na razvoj privatnog sektora.
 
Nastojanja koja Veleposlanstvo ulaže u promicanje poduzetničkog duha
 
Navodimo nekoliko primjera kojima Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država nastoji promicati poduzetništvo i ulaganja u Hrvatsku:
 
Uz pomoć lokalnih partnera organizirali smo treći godišnji Startup Camp u Rijeci, gdje su mladi poduzetnici iz devet europskih zemalja naučili kako razvijati i predstaviti svoje poslovne planove stvarnim ulagačima. Hrvatsko-makedonski tim koji je sudjelovao na ovogodišnjem Startup Campu upravo je primio investiciju vrijednu 25.000 € za projekt koji su razvili.
 
U sklopu Globalnog tjedna poduzetništva naše je veleposlanstvo sponzoriralo dvodnevni „hackathon” – okupili smo više od pedeset programera za razvoj aplikacija za poduzetništvo u dobi od 18 do 25 godina iz različitih zemalja, kao što su Hrvatska, Francuska, Italija, Poljska, Austrija, SAD i Ukrajina, na natjecanju u programiranju aplikacija na Sveučilištu u Rijeci. Naš je program poticao i tehnološke inovacije i prezentacijske vještine.
 
Na ovogodišnjem Brown Forumu mladi su sudionici predstavili svoje ideje pred žirijem i natjecali se za nagrade u četvrtom godišnjem natjecanju za najbolje poslovne planove početnika.
 
Sljedeće godine udružit ćemo se s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca i Vladom Republike Hrvatske i organizirati godišnji Brown Forum u Osijeku. Te će godine glavna tema Foruma biti promicanje sektora informacija i komunikacija te će se predstavljati odlične prilike za druženje i stvaranje poznanstava za američka poduzeća i ulagače, koji će se upoznati s novim regionalnim tvrtkama i pojedincima koji žele postati poduzetnici.
 
Stoga je privatni sektor ključ napretka, stvaranja novih radnih mjesta i stabilnih prihoda od poreza. Prihvaćanje inovacija i poduzetništva u privatnom sektoru svakako je za boljitak gospodarstva u Hrvatskoj jednako važno kao i vladine političke reforme. Budući da su Hrvati talentirani i motivirani, poduzetnička budućnost Hrvatske je svijetla!“

Pročitajte više