Puhovski: Pogrešno je što se priznanje Palestine doživljava kao kazna Izraelu

Foto: HRT

Gotovo tri četvrtine zemalja svijeta priznale su državu Palestinu koju je proglasilo palestinsko vodstvo u egzilu prije više od 35 godina, što su Španjolska, Irska i Norveška danas odlučile slijediti.

Priznanje Palestine u programu HTV-a komentirao je Žarko Puhovski, politički analitičar.

"To su sigurno pukotine u jedinstvu Europske unije. To je trend koji će se nastaviti. Pogrešno je, po mom sudu, što se priznanje Palestine doživljava kao kazna Izraelu. Izrael treba kazniti zbog koljačkog vođenja rata. To je jedna stvar i to radi Međunarodni sud. A ovdje se radi o pravu naroda Palestine, koji je svašta prošao kroz desetljeća, da se pokuša zaštititi državom. I drugo, postavlja se pitanje kakva će ta država biti", rekao je Puhovski.

"EU mora inzistirati na tome da to bude država s demokratskom legitimacijom"

"Europska unija ne može pristati na to da to bude nova varijanta šerijatskog kalifata ili čega već. Europska unija mora inzistirati na tome da to bude država s demokratskom legitimacijom, s ravnopravnošću žena kao minimumom, pa dalje će se vidjeti kako će se institucije razvijati. Postoji šansa u Palestini za to, ali na tomu treba od početka inzistirati. Dakle, na pravu na državu, pod uvjetima da država udovoljava barem minimalnim kriterijima", istaknuo je politički analitičar.

Pročitajte više