Povećana kazna pripadniku Armije BiH. U crkvi mlatio i seksualno zlostavljao Hrvate

Bivšem pripadniku bošnjačke Armije BiH Hasanu Deliću Vrhovni sud Federacije povećao je kaznu s četiri na 5.5 godina zatvora zbog ratnih zločina, uključujući i seksualna zlostavljanja počinjena nad zatočenim Hrvatima u objektu Crkve nedaleko od Mostara.

Vrhovni sud Federacije BiH prihvatio je žalbu Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije pred čijim je sudom Delić potkraj 2022. godine osuđen na četverogodišnju kaznu zatvora. Preinačio je tu odluku i bivšem pripadniku Armije BiH dao kaznu zatvora od pet i pol godina.

Tijekom postupka potvrđeno je da je Delić tijekom rata zajedno s drugim pripadnicima bošnjačke vojne formacije zlostavljao zatočene hrvatske civile u katoličkoj crkvi u mjestu Donja Drežnica kod Mostara.

Seksualno zlostavljali dvojicu braće

"Prvih nekoliko dana po zatočenju, u večernjim satima bili su premlaćivani i zlostavljani, a prema iskazu svjedoka pod pseudonimom ‘B’, zlostavljanje njega i njegovog brata izvršeno je nakon nekoliko večeri od njihovog zatočenja", navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Delić je prema optužnici zajedno sa Zijadom Kurtovićem, koji je ranije osuđen na 11 godina zatvora, seksualno zlostavljao dvojicu braće koji su tada bili maloljetni i njima je tijekom suđenja bio dodijeljen status zaštićenih svjedoka.

Pripadnici Armije BiH su teško oštetili vjerske predmete, palili crkvene klupe i šarali unutrašnjost uvredljivim grafitima.

Pročitajte više