Konačni slom eura pred vratima: Cipar zatražio bailout, Španjolska čeka rješenje kojeg nema

DUGO se o tome spekuliralo, a sad se i obistinilo. "Neslavnom" društvu Grčke, Portugala, Irske i Španjolske pridružio se i Cipar, koji je Europsku komisiju danas obavijestio da će trebati bailout.

U kratkoj obavijesti europske su lidere informirali kako im je financijska pomoć potrebna zbog negativnog učinka kojeg je na njihov financijski sektor proizvela kriza u Grčkoj. Bolje reći,  njihove su banke toliko bile izložene previranjima u grčkoj ekonomiji da im nije bilo spasa.

Cipar će novce tražiti i od Rusa i Kineza

Samo u sljedećih nekoliko dana Cipar treba nabaviti oko 1,8 milijardi eura kako bi dokapitalizirao drugu najveću banku u zemlji - Ciparsku narodnu banku. Koliki će iznos Cipar tražiti od svojih partnera u eurozoni još nije poznato, a vladin glasnogovornik Stefanos Stefanou poručio je kako će se o tome intenzivno raspravljati u narednim danima.

Dodao je i kako će, unatoč zahtjevu prema Europskoj uniji, ciparska vlada nastaviti pregovore o mogućoj pozajmici i sa zemljama koje nisu u EU-u, poput Rusije i Kine. Podsjetimo, Cipar je već posudio 2,5 milijardi eura od Rusije, čiji su poslovnjaci važne mušterije relativno velikog ciparskog offshore financijskog sektora kojeg karakteriziraju male porezne stope.

Scenarij kojeg se Europska unija najviše plašila

Ciparski krah klasični je primjer "širenja zaraze", od kojeg toliko strahuju europski lideri, te bi mogao biti loš znak da se nešto slično sprema i u većim ekonomijama - Italiji i Španjolskoj - čiji će slom biti teško sanirati. Ciparske banke izgubile su ogromne novca prilikom otpisa grčkog duga, jer su posjedovale velike količine nenaplativih grčkih obveznica.

Pritom su ogromne gubitke banke pretrpjele i u nenaplativim kreditima svom  poslovnom sektoru, koji je ovisio o Grčkoj kao glavnom trgovačkom partneru. Bonitetna agencija Fitch procijenila je kako će Cipar trebati 4 milijarde eura da sanira svoje banke, a to je ekvivalent četvrtini ciparskog BDP-a. Ranije je ciparski kreditno rejting srezala na junk razinu, što je Cipru dodatno otežalo šanse da sam pronađe potrebna financijska sredstva.

Španjolska i Italija čekaju rješenje koje doći neće

Valja napomenuti kako je Cipar vijest o bailoutu pustio u najgorem mogućem trenutku, kada je na tržištu nervoza oko eura ionako bila na vrhuncu. Svi su dionički indeksi bili u crvenom, a dionice u Grčkoj, Italiji i Španjolskoj drastično su izgubile na vrijednosti zbog (opravdanog) straha da ni ovotjedni summit EU-a neće polučiti nikakav zaključak  koji bi osnažio euro.

Talijanski i španjolski indeksi pali su za preko 4 posto, a pad španjolskog Ibexa bio je potenciran Reutersovim izvještajem da se Moody's sprema srezati rejting španjolskih banaka, koje su ionako u ogromnim problemima. Početkom dana Španjolska je i formalno zatražila bailout za svoj bankarski sektor, a nedavno je dogovoreno kako će on biti težak do 100 milijardi eura.

Crni dani na pomolu


"Moramo nekako odagnati sumnje u eurozonu. Monetarna unija ne smije postati upitna. Treba nam balans između garancija i kontrole", zavapio je španjolski premijer Mariano Rajoy. Vapaji su u zadnje vrijeme učestali, ali se čini kako nema nikoga tko sluša. Ili barem nema onoga tko bi znao kako pomoći Španjolskoj. Kola nekadašnje velesile s Mediterana tonu sve dublje i čini se kako je samo pitanje dana kada će se i Španjolska morati odlučiti na potez koji je danas povukao Cipar. U ovim trenucima se čini kako eurozona nema dovoljno snage da preživi takav udarac i da su euru dani odbrojani.

Pročitajte više