Kraljica fajrunta: HDZ-u donijela Most tortu od 1.5 milijardi kuna

Foto: Index

NA SAMOM kraju fešte Domoljubne koalicije, ispred pozornice na kojoj su ostali tek HDZ-ovi "pionirke i pioniri", dok su na mjestu donedavno stotina uzvanika sada bile tisuće papirnatih konfeta, pojavila se velika torta u obliku mosta.

Torta je bila samo dio kompozicije, jer na prvim kolicima nalazio se ovaj slatki most pun šećernih autića, dok su na drugim kolicima mamili deseci kilograma mandarina, kojima smo se svi mi preostali pohitali osladiti čim su stigli na odredište, jer novinariti na ovako dugim masovkama u prepunim i zagušljivim prostorima iznimno je iscrpljujuće iskustvo zbog kojeg se poželite tekuće okrepe, dok je pripadnike HDZ-ove mladeži i stareži umorilo i ožednilo cjelovečernje i polunoćno mahanje zastavama te pjevanje bećaraca o kušinu i stini.
 
Dok smo se gostili mandarinama, vlakovotkinja ovog velikog slatkog transporta pomalo je razočarano stajala nasred sada već potpuno opustjelog hangara, ljuta što je nitko ne pita za izjavu i motive ovog nastupa.
 
Mlađim kolegama i stranačkim aktivistima nije bila poznata, ali mi odrasli uz njen karakteristični zvonki glas koji je pratio ekološke, te emisije pučke i predajne kulture, ni trena nismo dvojili - to je Branka Šeparović!
 
Štovatelji njenog lika i djela znaju da je iz novinarstva s neskrivenim aktivističkim začinom, prešla u performerske vode, tako da nam je još uvijek u sjećanju njen nastup povodom nekakvog "balkanskog summita" u zagrebačkom Westinu, poznatog po prvom dolasku srpskog predsjednika (Koštunice) u Zagreb, kada je tim povodom, Branka Šeparović po Roosveltovom trgu u narodnoj nošnji vodala guske, slikovito upozoravajući na "srljanje poput guski u maglu" u neke nove Jugoslavije.
 
Ali to je daleka prošlost i novo vrijeme nosi nove performanse. Naljutila se na našu šalu kako se sigurno radi o ulizivanju Boži Petrovu i njegovom Mostu, dakle torta-verziji onog Hrgovog šaputanja Karamarku:
 
"Nikako! Ovo nije Most Bože Petrova, nego Pelješki most! Uostalom, morali bi znati da je Petrov protiv izgradnje tog mosta, za što je kažnjen tako što je danas izgubio na izborima u njegovom Metkoviću!"
 
Dakle, dvostruko slavite: Petrovljev metkovski poraz i HDZ-ov projekt, koji bi povratkom te stranke na vlast sada konačno opet mogao biti dovršen?
 
"Ovdje sam došla u ime grupe iseljenika, koja je sakupila milijardu i pol kuna za završetak Pelješkog mosta. Oni su taj iznos odlučili pokloniti Hrvatskoj, ali tek kada se promijeni vlast, odnosno kada ode ona koja je bila protiv izgradnje mosta, iako je to čin veleizdaje. Sada, dolaskom na vlast HDZ-a i gospodina Karamarka, ostvaruju se uvjeti da se taj novac uplati Vladi i da ona završi most."
 
Stajala je tako Branka Šeparović još neko vrijeme nasred dvorane, da bi se onda vukući kolica s tortom zaputila prema ulazu u VIP, u koji je nisu puštali, posebno ne s velikom tortom i desecima kila mandarina, nakon čega se vratila po nas i pozvala: "Dođite da vidite kako će Karamarko rezati tortu!" Otišli smo joj praviti društvo, ali se predsjednik HDZ-a nije pojavio, jer trenutno mu je od rezanja mosta, neusporedivo bitnije njegovo lomljenje.
 
 

Pročitajte više