Kregar u Saboru brani Milanovića: Ova Vlada zaslužuje podršku i povjerenje

Foto: Sabor.hr

KLUB zastupnika SDP-a u obranu Zorana Milanovića poslao je Josipa Kregara, koji se očitovao na premijerovo izvješće o radu Vlade i stanju nacije. Za razliku od nekih ranijih govornika, Milanović je Kregara saslušao; nakon pauze koja je trajala do 15 sati vratio se u sabornicu.

"Ne mogu odoljeti da se ne sjetim naše rasprave o promjeni poslovnika, kada je rečeno da se uvođenjem podnošenja izvješća o radu vlade premijeru otvara prilika da mu se plješće, dodvorava i odaje poštovanje. Ja to danas ovdje nisam doživio. Došlo je čak do toga da se kritizira, da se smatra uvredom kada nema nikoga da sluša izlaganje. Isto je tako neugodno slušati prekidanje i smijeh kada premijer govori o vrlo ozbiljnim stvarima", rekao je Kregar.

"Vlada zaslužuje podršku i povjerenje"

Milanovićevo izvješće Kregar je ocijenio vrlo dobrim. Milanović je, kaže Kregar, održao govor bogat podacima i konkretnim najavama, koji nije bio usmjeren razbuktavanju emocija.

"Ovo je Vlada koja zaslužuje podršku i povjerenje jer se u teškim vremenima prihvatila zadatka kojeg političari inače ne vole, a to je da rješava probleme koji su dugo godina postojali, a o kojima se nije govorilo, guralo ih se pod tepih i skrivalo od javnosti ili ih se nije smatralo važnima", rekao je Kregar.

Naglasio je da godinama nije bilo dobrih rješenja na području gospodarstva, te da treba hrabrosti da se Vlada nosi s takvim teškoćama. "Ne može se ignorirati činjenica da kriza nije nastala za vrijeme ove Vlade", rekao je Kregar.

Zatvoreni krug dugovanja

Rastući deficit Kregar je opravdao činjenicom da je Vlada morala sanirati brodogradilišta i dugove u zdravstvu, te uvesti reda u mirovinski sustav. "Mislim da to sve daje naznake da gospodarstvo neće stajati, da će ono što je ovdje obećano biti realizirano", rekao je Kregar.

"Hrvatska je, i to je prava dijagnoza, upala u zatvoreni krug dugovanja u kojem se novim zaduženjima moraju sanirati stare obaveze. To je teška situacija, ali ona se ne skriva. Samo za kamate koje plaćamo, mogli bi izgraditi Pelješki most ili napraviti tri kliničke bolnice ili izgraditi nizinsku prugu prema Rijeci", rekao je Kregar, te poručio da "ovo nije Vlada koja teži jeftinoj popularnosti".

Pročitajte više