Krijumčarima ilegalnog oružja mjesec dana istražnog zatvora

Foto: MUP

SEDMORICI osumnjičenih za sudjelovanje u ilegalnoj proizvodnji i prodaji oružja istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor, doznaje se na sudu.

Među njima je i Mirko Vugrek koji je već odslužio zatvorsku kaznu nakon što je, također zbog proizvodnje i krijumčarenja ilegalnog oružja, 2006. uhićen u akciji Okidač. Tada je otkriveno da se oružje proizvedeno u ilegalnoj obiteljskoj radionici u Zagorju krijumčari u zemlje EU.

Uz Vugreka su, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i dokaze te mogućnosti ponavljanja nedjela, na mjesec dana zatvoreni i Božidar Cesarec, Nedjeljko Kraševac, Stjepan Gajski, Ivan Šušak i Željko Lozić. Zatvor je određen i Darku Petruši koji je u bijegu.

Svi se terete za nedopušteno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari, a neki i droge, jer je pretragom kuća i stanova kod nekih osumnjičenika, uz oružje, pronađeno ukupno 15 grama kokaina, 120 grama marihuane, 167 grama amfetamina te dvije digitalne vage.

U policijskoj akciji koja je u srijedu provedena na zagorskom, varaždinskom i zagrebačkom području zaplijenjeno je ukupno 11 pušaka, pet pištolja, raketni bacač "zolja", šest kilograma eksploziva, 4,8 kilograma TNT-a, 5.200 komada različitog streljiva, 28 detonirajućih kapisli i veća količina dijelova za izradu oružja.

Policija je isprva teretila 16 osoba, a nakon pretrage ih je privedeno 11. Zagorska policija jučer je izvijestila da je jedan osumnjičenik u bijegu te još jedan u njemačkom zatvoru.

Prema pisanju medija policija je posumnjala da se Mirko Vugrek vratio starom poslu nakon što je u srpnju u Zagorju uhićen Kubanac s 200 grama TNT-a, a nedugo zatim i Nijemac u čijem je automobilu pronađena kratka strojnica Pleter.

Pročitajte više