Legalizacija bespravnih objekata u Zagrebu: U ponedjeljak se otvaraju info pultovi

Foto:   Ronald Goršić (Cropix)
 

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima, predstavio je danas u Gradskoj upravi mjere koje poduzima Grad za svoje sugrađane kako bi im olakšao i pomogao u postupku legalizacije bespravne gradnje.

Bandić je podsjetio kako su gradke vlasti još još 2001., godine pripremale za legalizaciju koja je sada i zakonski omogućena. U tom smislu, Bandić je najavio konkretne mjere, od kojih se neke počinju realizirati već u ponedjeljak, 17. prosinca. Dio mjera bit će upućen u hitnu skupštinsku proceduru, najavio je Bandić.

Tako će se u ponedeljak 17. prosinca, u auli Gradske uprave otvoriti Info pult u kojem bi gradski službenici davali građanima sve potrebne informacije vezane uz legalizaciju njihovih bespravnih objekata. Isto tako u Savskoj 41 ovlašteni će arhitekti i geodeti na temelju ugovora o djelu, bez naplate strankama slabijeg imovinskog stanja evidentiranim u gradskim bazama podataka,  pripremati dokumentaciju potrebnu za legalizaciju.

Za sva pitanja i nedoumice, ali i savjete, otvara se besplatna telefonska linija  0800 1771, najavili su iz ureda gradonačelnika.

"U hitnu skupštinsku proceduru upućuje se  prijedlog modela naplate komunalnog doprinosa za bespravno sagrađene objekte, ali i za sve građevine koje će se dalje graditi prema građevinskim dozvolama, prema kojemu će se voditi računa o imovinskom cenzusu prihoda po članu obitelji. U hitnu skupštinsku proceduru uputit će se i prijedlog smanjenja iznosa komunalnog doprinosa u svim zonama i to I. zoni za  15 posto, u II. zoni za 20 posto, u III. zoni za 25 posto te u IV. zoni za 30 posto.

"Rok otplate komunalnog doprinosa za legalizaciju produžit će se sa četiri na 10 godina s jednom godinom počeka", najavio je gradonačelnik Bandić dodajući da je ovdje riječ o sudbinama i egzistenciji ljudi.

"Teško je ući u kožu ljudi koji nemaju, ali odgovorna vlast to mora prepoznati i vrednovati", rekao je Bandić na kraju.

 

Pročitajte više