Lekcija iz Srbije: Ovako se u Golupcu brane od nabujalog Dunava

Foto: Blic

IAKO razina Dunava nije kritična, u srpskoj općini Golubac na granici s Rumunjskom već danima bez prestanka rade na obrani od mogućih poplava. Utvrđuju se postojeći nasipi, ali i postavljaju novi - specijalni paneli iz Njemačke te vreće s pijeskom.

Kako javlja Blic, u utvrđivanje obale Dunava uključeni su građani, javna poduzeća, u pomoć pristižu i stanovnici susjednih općina. Svi rade na zadržavanju Dunava i sprečavanju potencijalne katastrofe.

Postavljaju se i specijalne folije kako bi se spriječile podzemne vode koje su 2006. godine načinile veliku štetu građanima, školama i poduzećima.

"Dunav još nije dostigao razinu izvanredne obrane, ali se mi pripremamo za nadolazeći val. Specijalne panele nabavili smo prošle godine, a sada smo kupili vreće koje punimo pijeskom. Angažirali smo i kamione kojima se dovozi pijesak s teritorija naše općine i do sada je u obranu uloženo oko pola milijuna dinara. Nadamo se da ćemo se dobro pripremiti i obraniti od Dunava", ističe za Blic predsjednik Općinskog štaba za izvanredne situacije Zoran Pajkić.

Pročitajte više