Liječnici: Baka koja je u 65. godini rodila četvorke ugrozila dugoročno zdravlje potomstva

Screenshot: YouTube

INFORMACIJA o zdravstvenom stanju četvorki što ih je na svijet donijela 65-godišnja Njemica nije objavljeno, no liječnici tvrde da kod novorođenčadi postoji vrlo visoka mogućnost dugoročnih zdravstvenih problema.

"Zdravstveno stanje novorođenčadi može se izmijeniti u svakom trenutku", rekla je glasnogovornica televizije RTL, koja ima ekskluzivan ugovor s majkom.

Annegret R., profesorica engleskog i ruskog jezika, prije tjedan dana postala je majka četvorki, u 26. tjednu trudnoće, i time je postala majka ukupno 17-ero djece, izvijestio je RTL.

Tri dječačića i djevojčica do daljnjega će biti u inkubatorima. Stručnjaci smatraju da su njihovi izgledi za preživljavanje dobri no upozoravaju da bi zbog rođenja u prilično ranom stadiju trudnoće mogli imati dugoročne zdravstvene probleme.

Nema jamstva za zdravlje

"Nijedno od četvero djece neće kući otići zdravo", smatra Mario Ruediger iz sveučilišne bolnice Carl Gustav Carus u Dresdenu te kaže da djeci prijete razni kronični problemi, osobito s plućima, probavnim traktom, problemi s vidom i očima te neurološki i moždani problemi.

Liječnici odjela za ginekologiju i porodništvo bolnice u Dresdenu u kojoj su četvorke rođene još nisu objavili informacije o zdravstvenom stanju novorođenčadi koja je na porodu težila između 655 i 960 grama.

65-godišnja Annegret R., sedmerostruka baka, zatrudnjela je nakon umjetne oplodnje obavljene u Ukrajini.

Ravnatelj klinike za žene pri sveučilišnoj bolnici u Erlangenu, Matthias Beckmann za dpa je kazao da je liječničko osoblje bolnice u kojoj su četvorke rođene, obavilo izniman posao porodivši bebe u 26. mjesecu majčine trudnoće, no nema jamstva da će djeca biti zdrava.

Beckmann, istodobno koordinator njemačke Udruge ginekologa i opstetričara i prije rođenja četvorki kazao je da je s obzirom na ukazane joj rizike majčino ponašanje neodgovorno. "Možda će morati brinuti o dvoje hendikepirane djece, a za petnaestak godina, možda će i njoj, u 80-oj, trebati skrb i njega", smatra Beckmann.

Pročitajte više