Linić: Ne možemo očekivati da će nam svijet davati novac

Foto: Damjan Tadić/Cropix

PREPORUKE MMF-a Hrvatskoj u kojima između ostalog stoji kako su potrebni daljnji rezovi kako bi se obuzdala neodrživa potrošnja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, komentirao je ministar financija Slavko Linić. Vlada vodi svoju politiku i koliko god je nezadovoljnika kada promatramo analitičare, MMF je ipak jasno rekao: nije dinamika kakvu bi mi htjeli, ali daje rezultate.

"Posao Vlade je da čuva i financijsku stabilnost Hrvatske, da jednostavno zlo, a to se zlo se zove živjeti na račun kredita i uništavati hrvatsku budućnost s nenormalnom potrošnjom, ova Vlada mijenja polako, onako kako mislimo da je to moguće i izdržljivo i za gospodarstvo i za ostale porezne obveznike", rekao je Linić dodavši da Vlada to uspijeva kontrolirati. "To nam se barem priznaje od MMF-a za razliku od mnogih znanstvenika u Hrvatskoj ili, kako se zovu, analitičara", kaže Linić.

Ministar financija ističe da će Vlada imati svoju politiku i vjeruje da će znati kontrolirati i potrošnju, ali se i boriti za gospodarski rast. "Moramo postati svjesni da, kada se približite 60-postotnom javnom dugu u odnosu na BDP, jednostavno nešto ne valja i da živjeti, koliko god skromno živimo, a očekivati da će nam svijet davati novac, valjda je svima postalo jasno da to nije moguće. To vidite u Grčkoj, to vidite i u Španjolskoj. Mi sami moramo naći svoja rješenja. Vlada je 2012. pokazala da to zna. To ćemo učiniti i u 2013. Radit ćemo onoliko koliko mislimo da je to moguće. Održivu ekonomiju ćemo nastojati uvesti u Hrvatsku. Kao što vidite, nitko se s nama ne slaže. Na neki način se i dalje možemo zadužiti, ali na bazi toga što velimo da programe provodimo. MMF ima svoju politiku, ali Vladina politika je vrlo jasna", zaključio je Linić.

Pročitajte više