Linić i Čavlović Smiljanec uskoro u Saboru ponovno zajedno

Foto: Hina

SABORSKO Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) suglasilo se danas sa zahtjevima Slavka Linića i Nade Čavlović Smiljanec da im se aktiviraju zastupnički mandati te je svoj stav Povjerenstvo proslijedilo Hrvatskom saboru koji će donijeti konačnu odluku.

Slavku Liniću, koji se nakon razrješenja dužnosti ministra financija odlučio vratiti u saborske klupe, zastupnički mandat se aktivira 15. svibnja. Dan kasnije, 16. svibnja, aktivira se mandat Čavlović Smiljanec koja je razriješena dužnosti pomoćnice ministra financija, ravnateljice Porezne uprave. Aktiviranjem njihovih mandata, Sabor napuštaju zamjenici zastupnika Josip Benčić i Marijana Živko, oboje iz SDP-a.

S obzirom na to da se radi o zahtjevu privatnog tužitelja, Povjerenstvo je zadržalo svoj raniji stav i nije odobrilo zahtjev za nastavak kaznenog postupka protiv Ade Damjanac (SDP), zbog kaznenog djela uvrede, sramoćenja, klevete. Povjerenstvo smatra da se kazneni postupak po privatnoj tužbi može pokrenuti i po isteku mandata.

Sve današnje odluke Povjerenstvo je donijelo bez rasprave i jednoglasno.

Dvoje bivših suradnika zajedno u zastupničkim klupama

Nakon prošlotjedne smjene s pozicije ministra financija Slavko Linić seli se preko puta Banskih dvora - u Sabor. Mandatno imunitetno povjerenstvo danas je formalno "odmrznulo" Linićev zastupnički status, odnosno donijelo odluku o prestanku mirovanja. Tako će Linić na mjesto Josipa Benčića koji ga je do sada zamjenjivao u saborskim klupama.


Nije, međutim, poznato hoće li se Linić već sutra pojaviti u Saboru i prvi put se ponovno susresti s bivšim šefom u Vladi, premijerom Zoranom Milanovićem. Ovoga puta sjedeći preko puta njega. "Rekao mu da više ne uživa moje povjerenje", kazao je Milanović. "Što mislim o odnosima s premijerom i razlozima, reći ću nakon 25.", rekao je Linić.

Podsjetimo, premijer je na prošlotjednoj konferenciji za novinare obznanio kako Linić više ne uživa njegovo povjerenje, dok je sam Linić poručio kako će sve što mu je na duši otkriti nakon 25. svibnja jer svojoj stranci želi uspjeh na EU izborima.

Zanimljivo, Mandatno imunitetno povjerenstvo danas je raspravljalo i o prestanku mirovanja zastupničkog mandata Nade Čavlović Smiljanec. Ona je, podsjetimo, dala ostavku na dužnost šefice Porezne uprave, a prilikom odlaska izjavila kako su joj podmetali ljudi iz vrha ministarstva.

Upravo je Čavlović Smiljanec bila ta koja je upozorila premijera na "sumnjivu" predstečajnu nagodbu Spačve, a koju je potpisao Slavko Linić. Bila je to kap koja je prelila čašu i koštala ministra financija njegove funkcije. Ne treba stoga sumnjati da će biti zanimljivo vidjeti dvoje bivših suradnika na financijskom i poreznom području sada u zastupničkim klupama.

Aktualno prijepodne u Saboru


Nakon pet tjedana pauze zastupnici se vraćaju u svoje klupe, a sjednica počinje saborskim aktualcem.

Teške riječi su sve učestalije između dvije najjače stranke SDP-a i HDZ-a, a svemu pomaže i kampanja za EU izbore. HDZ je već najavio da premijeru neće upućivati pitanja jer je nepristojan te će umjesto njega rešetati ministre.

Oporba ima jako puno novog streljiva, od uhićenja sisačko-moslavačke županice, ostavke šefice Porezne uprave pa do smjene Slavka Linića koji im je od početka bio trn u oku.

Zastupnici bi trebali i potvrditi Linićevog nasljednika Borisa Lalovca koji je jučer pred Odborom za financije iznio svoje prioritete poput stavljanja nekretnina u funkciju, izmjene predstečajne nagodbe, te reformi kako bi se pomoglo prezaduženim građanima.

"Nemamo vremena nakon šeste godine recesije robovati formama, da pomognemo najsiromašnijim i najugroženijim građanima", poručio je Lalovac.

Pročitajte više