MMF: Teret krize u Grčkoj nepravedno se prenio na radničku klasu!

Foto: Gulliver Image/Getty Image 

"TERET krize nepravedno se prenio uglavnom na radničku klasu", stoji u ocjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Grčku u kojoj se naglašava kako toj zemlji i dalje nedostaju strukturne reforme te da se nije napravilo gotovo ništa u smanjenju javnog sektora. Nedostatak reformi potenciralo je da se smanjenjem deficita kroz smanjenje troškova za rad i zarade dođe  do nejednake distrubicije tereta prilagođavanja krizi. MMF i dalje zamjera Grčkoj što se nedovoljno bave problemom sive ekonomije i utaje poreza, no priznaje se da su napravili napredak u poboljšanju javnih financija. 
 
Grčka je krenula i korak naprijed u konkuretnostim, a priznaje se i "izuzetan" napredak u smanjenju proračunskog deficita. No najveći dio zamjerki osim neaktivnosti u polju utaje poreza odnosi se na javni sektor. Odnosno Grčkoj se najviše zamjera da nije napravila ništa u smanjenju pregolemog aparata javnog sektora pa je tako došlo i do prelijevanja tereta krize. 
 
Podsjetimo kako je nezaposlenost u Grčkoj na 27 posto, a visina javnog duga iznosi 150 posto BDP-a. Prema procjenama Europske komisije, grčki BDP ove godine će pasti za 4,2 posto.

Pročitajte više