MORH: Izjavu "o strijeljanju" Kotromanović je dao 2009. godine, a nije primjereno demantirati samog sebe



"IZJAVU koju spominjete Ante Kotromanović dao je u intervjuu za mjesečni magazin Made In u travnju 2009. godine", potvrdili su za Index iz Ministarstva obrane. Naime, jedna od glavnih vijesti ovog tjedna bila je izjava Ministra obrane koji je govoreći o Oluji rekao "da smo naprosto na licu mjesta trebali strijeljati neke bandite koji su ubijali nedužne ljude, pljačkali po selima i kompromitirali ovu besprijekornu vojnu akciju". Portal Politikaplus prikazao je taj intervju kao nove izjave te da su razgovarali s ministrom obrane. 

"Ministar nije izdao priopćenje iz razloga što smatra da nije primjereno demantirati samog sebe, kao što zna da mišljenja, stavovi i komentari ne mogu biti predmet demantija. Naime, intervju objavljen na portalu Politika Plus, u nedjelju, 5. kolovoza, zapravo je reprint dijela opširnog intervjua iz 2009. godine", kažu nam iz Ministarstva obrane dodajući da intervju nije izmišljen, jer ga je Kotromanović tada dao uredniku Made Ina Draženu Klariću. Kako su nam rekli, natpisi koji su se pojavili proteklih dana uglavnom se svode na "interpretaciju jedne izjave iz tog intervjua koja je izvučena iz konteksta".

"Tada predmetnu izjavu medijski komentatori i novinari nisu smatrali spornom, jer je iz konteksta cijelog razgovora jasno da se radi o slikovitom, a ne doslovnom izražavanju", tvrde iz Ministarstva obrane. Naime, za svog ministra kažu da je oduvijek poštivao demokratske institucije Republike Hrvatske i pravnu državu kao istaknuti ratnik i dragovoljac Domovinskog rata, zapovjednik u Oružanim snagama RH i saborski zastupnik, kao što poštuje i danas kao ministar obrane i član Vlade Republike Hrvatske.

"To se najbolje vidi iz njegove besprijekorne vojničke i političke karijere", zaključuju na kraju iz MORH-a.

Pročitajte više