Međunarodna blamaža: Ringwalda nisu doveli na sud, a do zastare za napad na Britanca ostalo mjesec dana!

HRVATSKA je pred novom međunarodnom blamažom. Suđenje za napad na Britanca na Hvaru u ljeto 2006. godine nije ni počelo, a zastara već prijeti. Naime, u srpnju će proći punih šest godina od incidenta pred lokalom Carpe Diem na hvarskoj rivi pa optuženom Stipi Ringwaldu neće ni morati suditi.

Za pravosudnu policiju problem 100 metara od zatvora do suda

Optužnica je dignuta u ožujku ove godine, a sutkinja Ivana Kanaet raspravu ovaj tjedan nije mogla održati iz prilično bizarnog razloga. Naime, pravosudna policija nije dovela Ringwalda iz splitskog zatvora, udaljenog od suda na Dračevcu svega stotinjak metara zračne linije. Gdje je pošlo po zlu, ne zna ni sutkinja Kanaet. Nedolazak optuženog posebno je delikatan u situaciji kada vremena za raspravljanje uopće nema. Suđenje je odgođeno za 13. lipnja.

Na raspravu je, inače, kao svjedokinja uredno došla Ana Sasso, dok je dr. Hrvoje Tomasović bio zauzet obavezama u kirurškoj dvorani. Tomasović je do ove godine bio osumnjičenik uz Ringwalda, i to isključivo zbog toga jer splitski sud gotovo punih šest godina nije bio u stanju naložiti vještačenje ozljeda koje je u srazu s Ringwaldom zadobio Britanac. 

Blair Sanaderu: Hrvati su kanibali, našim državljanima odsijecaju uši

Premda je Tomasović uvjeravao da je samo razdvajao strane, istražna sutkinja ga je po nalogu Mladena Bajića čak i pritvorila preko vikenda. Slučaj je te 2006. godine bio prilično razvikan. Britanski premijer Tony Blair požalio se tadašnjem premijeru Sanaderu kako su Hrvati kanibali te njihovim državljanima odsijecaju uši. Sanader je naložio hitno procesuiranje, na Hvar je stigla posebna ekipa iz Zagreba i privela Tomasovića, koji je 18 dana nakon incidenta i dalje bio privezan u luci, vjerojatno ne smatrajući da radi ičega treba dati petama vjetra.

Ujedinjeno Kraljevstvo pamti 15 godina suđenja za smrt Iforovca Simona Jeansa

Ringwald je optužen da je Britancu razbio nos i odgrizao komad uha. Sva je prilika da će slučaj u zastaru. Neće to svakako dobro odjeknuti, Ujedinjeno Kraljevstvo nas ionako već ima na piku, s obzirom da je suđenje za smrt Iforovca Simona Jeansa teško ozlijeđenog u sukobu u Kaštelima 1996. godine na jedvite jade okončano tek ovih dana.

Pročitajte više