Milanović demolirao Baldasara: SDP bez splitskog gradonačelnika na parlamentarnim izborima

Foto: FAH

MALO je nedostajalo da Ivo Baldasar realizira hat trick. Najprije je postao gradonačelnik drugog grada u Hrvatskoj, onda je preuzeo gradsku organizaciju SDP-a u Splitu i sada, kada su svi, uključujući i njega osobno, očekivali da se nađe na nekoj dobroj poziciji na putu za Sabor, javno je objavio kako ga neće biti na SDP-ovoj listi.

Baldasar je danas izjavio za Dalmatinski portal da nema nikakve svađe sa Milanovićem, da i dalje uživa njegovo puno povjerenje te da su se dogovorili da za dvije godine opet bude SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita.

Šef splitskog SDP-a doslovno se tako posuo pepelom. Jer prije nepuna tri mjeseca u intervjuu za Jutarnji list bio je uvjeren, ne samo da je zaslužio dobro mjesto, nego da bi trebao biti na čelu liste.

Za gradonačelnike nije Sabor: Nije Obersnel, pa neće ni Baldasar

SDP-ovci nam govore da to nije čudno, još manje da je posrijedi nekakav unutarstranački sukob, jer tako i primjerice Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, na par posljednjih izbora nije bio na listi za Sabor. Pa kada nije Vojko, neće ni Ivo.

Nije, međutim, tajna da Baldasar nije sasvim na liniji sa Milanovićem, kojem uz bok stoji potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić. Kada ga je i hvalio, Milanović je to činio na čudan način, ali kako se pokazalo, prilično precizno. Svog kandidata za gradonačelnika Splita uoči izbora 2013. godine nazvao je tako dobrim, starim njemačkim dizelom. Malo potraje dok upali, ali kad krene, ne može stat'. 

Neko vrijeme se pričalo da je upravo Ostojić dobio nalog da rasturi Baldasarovu strukturu u splitskom SDP-u. No, ministar je u posljednje vrijeme imao puno hitnijih obaveza tako da je mala šansa da se dao u rovarenje protiv svog stranačkog kolege, koji je, mora se priznati, imao puno više uspjeha, kako unutar stranke, tako i na lokalnim izborima.

Ivo Baldasar, najuspješniji SDP-ovac ikad?

Baldasar je, istina, za dlaku, svega par stotina glasova, u foto finišu uzeo gradonačelničku fotelju HDZ-ovom Vjeki Ivaniševiću da bi potom preuzeo splitski SDP od Marina Jurjevića Baje. Ostojić je pokušao i jedno i drugo te podbacio. Na izborima 2009. godine potukao ga je Kerum, a na izborima u gradskom SDP-u 2010. godine Jurjević je sačuvao poziciju, unatoč tome što je dio medija otvoreno navijao za Ostojića.

Da se kojim slučajem kandidirao za Sabor i prošao, Baldasar bi postao najuspješniji SDP-ovac ikada i vjerojatno malo prejak (dizel) za Milanovićev ukus.

 

Pročitajte više