Milanović o poplavama: Neki dan sam bio biciklom na Sljemenu, ne pamtim kad se toliko propadalo

Foto: Hina

NAKON što je početkom srpnja ove godine stanovnike poplavljenih područja "utješio" izjavom o tome kako je i njemu prošle godine pukla cijev u stanu, premijer Zoran Milanović danas je govoreći o novim poplavama rekao: "Neki dan sam bio biciklom na Sljemenu, ne pamtim kad se toliko propadalo".

"Kad budemo mogli kontrolirati vrijeme bit ćemo gospodari svega"

Komentirajući danas nove poplave koje su zadesile dijelove Hrvatske zbog obilne kiše koja pada već dva dana, na novinarske upite o poplavama i tvrdnjama niza ljudi da su za to odgovorne Hrvatske vode koje ne rade dovoljno dobro svoj posao, premijer je stao u obranu te tvrtke.

"Hrvatske vode svoj posao rade odlično, ali da postoje granice ljudske moći. Kada budemo mogli kontrolirati vrijeme i prirodu onda ćemo biti ono što nam nije suđeno da budemo - gospodari svega. Hrvatska ima vrlo razvijen sustav zaštite od poplava, pogotovo kada se uspoređujemo sa susjednim državama", rekao je Milanović podsjećajući da su se Njemačka, Austrija, Velika Britanija suočavale s katastrofalnim poplavama, a imaju razvijeniji sustav od našeg.

Poručio je da treba poštovati Hrvatske vode jer je to dobra firma i da je Hrvatska u tom smislu dobro organizirana.

Ponovio je i da će tražiti odgovor kako je pukao nasip u Rajevu Selu te kako netko za to mora odgovarati.

"Ovakvu kišu nisam dugo vidio"

Na upit o poplavi kod Letovanića gdje je ovih dana pukao nasip na zemljištu u vlasništvu države, Milanović kaže da je to rizik posla i da će poplava uvijek biti te da je na nama da se dobro zaštitimo.

Mišljenja je da u Letovaniću neće biti većih problema, ali ako i bude država će pomoći.

"Vjerujem da ovo u Letovaniću neće biti veći problem, ako bude - to je priroda. Pomoći ćemo, bit ćemo solidarni, ali nadam se da nećemo biti u toj situaciji. Ali ovakvu kišu nisam dugo vidio. Neki dan sam bio biciklom na Sljemenu, ne pamtim kad se toliko propadalo, čisto kao građanin. Situacija je teška. Treba se nadati da neće biti gore, Hrvatske vode rade sve što mogu", rekao je Milanović.

Milanović otvorio Jaskanske vinske svečanosti

Tradicionalna rujanska vinska fešta vina i vinara, 22. Jaskanske vinske svečanosti večeras su i unatoč obilnoj kiši svečano otvorene na jaskanskom Sajmištu, a otvorio ih je premijer Zoran Milanović.

Iako je zbog kiše izostala svečana povorka kulturno umjetničkih društava, u velikom šatoru na Sajmištu posjetitelji, kojih je ove godine bilo manje nego prethodnih, imali su priliku upoznati bogatu eno i gastronomsku ponudu toga kraja.

"Vrijeme nije naklonjeno vinarima, no sada će se vidjeti tko su pravi majstori", poručio je premijer Milanović. Na tu feštu, kazao je, dolazi već osam godina jer se ne radi samo o dobrom vinu, nego i dobrom duhu okolice Zagreba, što se često zaboravlja.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić podsjetio je kako je njegova županija do sada davala brojne potpore i subvencije vinarima, kojima je obećao: "Računajte i dalje na nas!".

"Jaska je vinski grad i pustimo da govori vino, da govorimo iz srca i onako podomaći", pozvao je gradonačelnik grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Jaskanske vinske svečanosti večeras su posjetili i ministri u hrvatskoj vladi Branko Grčić, Mirando Mrsić, Boris Lalovac, Gordan Maras, Darko Lorencin, Mihael Zmajlović te Siniša Hajdaš Dončić.

Svečanosti vina i vinara u Jaski - koja najavljuje novu berbu, a Plešivicu zadnjih godina svrstava u vrh vinarstva Hrvatske i regije - traju do nedjelje 14. rujna. Organizatori, uz bogatu eno i gastro ponudu najavljuju i bogat kulturni, turistički i sportski program. Ovogodišnji partner Jaskanskih vinskih svečanosti je grad Hvar.



 

Pročitajte više