Ministarstvo zdravlja žrtvama poplava: Čuvajte se glodavaca i zmija

Foto: Hina

PREMA izvješćima epidemiologa u pripravnosti iz poplavom pogođenih županija, zdravstvena situacija je zadovoljavajuća, no zbog kontaminacije vode i hrane, ozljeđivanja i ugriza životinja postoji povećan rizik od zaraznih bolesti, priopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Na području Požeško-slavonske županije dvoje se ljudi javilo na infektološki odjel, ali bolest najvjerojatnije nije vezana uz poplavu jer ti pacijenti nisu s poplavljenog područja.

Nakon poplava uglavnom prijete crijevne zarazne bolesti zbog kontaminacije životnog prostora otpadnim vodama, kažu u Ministarstvu. Također je moguća kontaminacija vodovodne vode, ali sve dok građani slušaju upute lokalnih službi o korištenju vodovodne vode, taj se put infekcije može kontrolirati.

U poplavljenim područjima građani ne smiju koristiti bunarsku vodu za konzumaciju.

Dodatno, postoji opasnost od ugriza glodavaca i zmija koje su zbog poplava došli u bliži kontakt s ljudima nego što je uobičajeno i postoji rizik od bolesti koje prenose glodavci svojim izlučevinama, ako njihove izlučevine dođu u kontakt s hranom i vodom za piće.

U organiziranom smještaju evakuiranih osoba vodoopskrba i prehrana su u kontroliranim uvjetima te je rizik od crijevnih zaraznih bolesti nizak. Međutim, zbog gustog smještaja povećan je rizik od prijenosa bolesti koje se šire kontaktom i kapljičnim putem.

Ljekarne su otvorile vrata kako bi svi oni koji trebaju lijekove, a nisu ih ponijeli tijekom evakuacije, mogli lijekove nabaviti putem svojih liječnika obiteljske medicine.

Hitna medicinska služba i sanitetski prijevozi su u proteklih 36 sati odradili 158 intervencija sa ukupno 28 timova. U tijeku je aktiviranje mreže za psihološke krizne intervencije čiji će članovi pružiti psihološku prvu pomoć u sabirnim centrima na poplavljenom području.

Sutra, 20. svibnja ministar zdravlja će se na terenu Županje, Drenovaca i Cerne i osobno uvjeriti u funkcioniranje zdravstvenog sustava kao i u potrebe stanovništva vezano uz njihovo zdravlje.

 

Pročitajte više