Mrsić o neisplati mirovina gotovo 50 tisuća umirovljenika: Nisu se javili, možda nisu među živima

Foto: Hina

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić komentirao je danas za Dnevnik Nove TV odgodu mirovina za čak 50 tisuća umirovljenika koji nisu dostavili OIB.

Na pitanje sumnja li na kriminal, Mrsić je rekao da je se više puta događali da je netko primao mirovinu, a da je korisnik te mirovine umro. "Umrežavanjem s Ministarstvom uprave i OIB-om je to nestalo kao mogućnost zlouporabe, ali ostao je velik broj građana izvan zemlje koji nisu imali OIB. 80.000 građana je primalo mirovinu, a da nije imalo OIB. Službenim pozivima smo to smanjili na 50.000, a u Hrvatskoj smo spustili na 5400. Maksimalno smo postupili. Ovo nije mjera koja trenira strogoću, pokušali smo sve, ali za ovih 2800 umirovljenicima mi ne znamo ni njihov JMBG, nemaju OIB i na sve one naše upite su se oglušili, nije to nikakvo treniranje strogoće, žao mi je što neke političke stranke na tom dobivaju bodove", rekao je.

Također je rekao da zbog toga još nije kontaktirana policija. "Najprije ćemo krenuti ovako, mi smo prije godinu i pol poslali upite. Red se mora poštovati, zakon se mora poštovati, mi plaćamo preko 130.000 mirovina izvan Hrvatske. Može se sumnjati u svašta, u to da ljudi nisu među živima, da netko drugi koristi novac jer se on isplaćuje na tekući račun", rekao je.

"Ne želimo sredstva iz proračuna davati onima koji na to nemaju pravo"


A što je s onima koji ne znaju što je OIB i kako ga nabaviti? "U više navrata smo im slali upute, ako to i jesu osobe koje su možda neuke, ali netko za njih diže novac u bankama. I u bankama su bile obavijesti. Jesu li u Hrvatskoj? Možda nisu među živima. Ne želimo sredstva iz proračuna davati onima koji na to nemaju pravo", zaključio je Mrsić.

Podsjećamo, oko 2.400 umirovljenika u Hrvatskoj neće dobiti mirovinu ovaj mjesec u uobičajenim rokovima, kao i oko 46 tisuća umirovljenika izvan zemlje. Riječ je o umirovljenicima koji nisu do 1. studenog dostavili OIB Zavodu za mirovinsko osiguranje, što je bila njihova zakonska obveza. Kad je ispoštuju, odnosno kada dostave HZMO-u tražene podatke, mirovina će im biti isplaćena zajedno sa zaostacima, poručuju iz ministarstva.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja i Blok umirovljenici zajedno oštro su reagirali na ovu vijest pitajući se "što su to umirovljenici skrivili ovoj socijalno neosjetljivoj, a dodali bi sada već i nenarodnoj Vladi, kada se na ovakav bešćutan način okomila baš na njih"? Više o tome pročitajte ovdje.

Također se postavlja pitanje nije li HZMO mogao jednostavno ravno od Porezne uprave zatražiti OIB-ove spornih umirovljenika.

Pročitajte više