Nedaleko od pobunjeničkog uporišta ubijeno najmanje 87 ukrajinskih vojnika

Foto: Hina

NAJMANJE 87 ukrajinskih vojnika ubijeno je u sukobu kod Ilovajska, na pobunjeničkom istoku, gdje su više od tjedan dana bili opkoljeni, izjavio je u srijedu regionalni vojni dužnosnik, prenijela je novinska agencija Interfax Ukrajina.

"Posljednja dva dana dopremljena su tijela 87 poginulih u okolici Ilovajska, većinom dragovoljaca", rekao je Mihailo Logvinov, vojni dužnosnik regije Zaporižja, susjedne Donecku.

Dvadesetak kilometara od pobunjeničkog uporišta Donecka, za mjesto Ilovajsk su se posljednjih tjedana borile ukrajinske lojalističke snage i proruski separatisti zbog zanimljivog strateškog položaja. Vojnici bojne Donbasa ušli su u taj grad 19. kolovoza, a zatim su opkoljeni.

Ilovajsk je osam dana bio pod opsadom proruskih pobunjenika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tražio je u noći između četvrtka i petka od separatista da otvore humanitarni koridor opkoljenim ukrajinskim snagama, kako bi se izbjegle nepotrebne žrtve i da im se pruži prilika da se povuku iz područja.

Ruski fotograf ubijen u Ukrajini

Ruska novinska agencija Ria Novosti objavila je u srijedu da je fotograf Andrej Stenin, koji je nestao 5. kolovoza, ubijen u Ukrajini.


"Naš kolega, fotograf Andrej Stenin, preminuo je. Čini se da nije bio zatočenik. Umro je prije mjesec dana", izjavio je ravnatelj agencije Dmitrij Kiseljev.

"Na njegov automobil je pucano te je spaljen na cesti prema Donecku", jednom od uporišta proruskih separatista i epicentru njihove borbe protiv lojalističkih snaga na istoku Ukrajine, istaknuo je Kiseljev.

Njegov nestanak izazvao je veliku pomutnju među ruskim novinarima te se njegov portret uz slogan "Oslobodite Andreja" prikazivao na gotovo svim ruskim informativnim postajama.

Rusija je polovicom kolovoza otvorila istragu o njegovu nestanku te se dosad držala inačice po kojoj ga je otela ukrajinska nacionalna garda.

"Nažalost, kad smo svi radili sve što je u našoj mogućnosti pa čak i nemoguće da ga spasimo Andrej više nije bio živ", kazao je sa žaljenjem Kiseljev.

"Sve izjave koje smo čuli od Ukrajinaca o sudbini Stenina bile su laži", kazao je on.

S 33 godine, fotograf Andrej Stenin nalazio se u Ukrajini od 13. svibnja i radio je za novinsku agenciju blisku vlasti Ria Novosti, koja pripada agenciji Rusija danas.

Ostvario je brojne foto-reportaže u Kijevu ali i u uporištima proruskih separatista na istoku zemlje, u Luhansku, Donecku i Mariupolu.

Pročitajte više