Obračun franjevaca u sudnici Slavka Lozine: Gdje će ti duša? Kako glasi osma Božja zapovijed?

Foto: Hina

FRA ŠIME NIMAC, bivši župnik Župe uznesenja Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi te njegov nasljednik fra Petar Vrljičak imali su danas pravi okršaj u sudnici Slavka Lozine u nastavku suđenja za utaju gotovo 10 milijuna kuna crkvenog novca od prodanog terena, za što je uz fra Šimu optužena i bankarica Jasmina Bilonić.

O duši i osmoj Božjoj zapovijedi

Vrljičak je kazao kako Nimac nije htio zapisati zapisnik o primopredaji dužnosti. Optuženi fratar tvrdi da to nije istina i da je zapisnik pohranjen u makarskom Dekanatu.

"Gdje je novac, gdje će ti duša?!", pitao je fra Petar svog prethodnika.

"Gdje i drugima. A kako glasi osma zapovijed?", uzvratio je fra Šime, aludirajući da je Vrljičak lažno iskazao o zapisniku. 

Vrljičak tvrdi da je fra Šime neke papire potpisao, ali je ostao pri svome da onaj glavni, sa izvješćem o nekretninama u posjedu župe, nije potpisao, već je demonstrativno napustio sastanak.

Fra Šime imao ovlaštenje za prodaju terena? 

Danas su svjedočili i Lidija i Marijo Mikulić iz tvrtke Sunčani Bast koja je kupila zemljište. Mikulić je ustvrdio kako je fra Šime raspolagao ovlaštenjem za prodaju te kako je sa svime bio upoznat i vrh Nadbiskupije pa smatra kako se radilo o zakonitom poslu. 

Župa je, inače, tužila Sunčani Bast zbog ugovora o prodaji zemljišta. Mikulić kaže da su dali odgovor na tužbu i da rasprava za sada nije zakazana. Tužba je podnijeta radi poništenja ugovora zbog ništetnosti.

Mikulić je pojasnio i da je fra Šime ispočetka tražio 40 eura po metru kvadratnom, no da su smatrali da je to preskupo jer se radi o negrađevinskom zemljištu izvan naselja bez infrastrukture.

Pročitajte više