Obrtnici nezadovoljni: Prijedlogom Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti degradira se struka

Foto: freeimages.com

HRVATSKA obrtnička komora (HOK) nezadovoljna je Prijedlogom Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, danas usvojenim na Vladi RH, u kojem je izbačen dio koji se odnosi na uvjete stručnosti za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

U prijedlogu ovog zakona, koji je Ministarstvo turizma objavilo prilikom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću tijekom ožujka ove godine, u članku 9. Stavku 1. točka 12, bilo je navedeno: "U obavljanju ugostiteljske djelatnosti ugostitelj je dužan ispunjavati uvjete stručne osposobljenosti ili majstorskog ispita propisane za obavljanje vezanih obrta, odnosno u ugostiteljskom objektu imati zaposlenu osobu koja ispunjava te uvjete, i to u svakom ugostiteljskom objektu u kojem posluje.“, navode iz HOK-a.

Stvaraju se razlike između fizičkih i pravnih osoba

U Prijedlogu Zakona koji je danas usvojen na Vladi, tog dijela o uvjetima stručnosti nema, što implicira stvaranje bitne razlike u zakonskim obvezama propisanim za fizičke osobe koje obavljaju vezani obrt i za pravne osobe koje obavljaju vezani obrt, navode iz HOK-a.

Vezani obrti su one gospodarske djelatnosti za čije se obavljanje kao uvjet traži ispit o stručnoj osposobljenosti, odgovarajuća srednja stručna sprema ili majstorski ispit.

"Pravi smisao propisivanja uvjeta stručnosti za vezane obrte, među kojima su i ugostiteljska zvanja (kuhar, konobar, slastičar, pečenjar, priprematelj jednostavnih jela i slastica) je jamstvo stručnosti, kvalitete obavljanja ugostiteljske djelatnosti, zaštita zdravlja, kao i zaštita potrošača, a ta zakonska obveza bi trebala važiti jednako za obrtnika i za pravnu osobu", zaključije se u priopćenju HOK-a.

Pročitajte više