Odavno više nije politički Mesija: Obama gubi popularnost u cijelom svijetu

POPULARNOST američkog predsjednika Baracka Obama na međunarodnoj razini značajno je opala od vremena kad je preuzeo Ovalni ured 2009. godine, pokazalo je novo istraživanje Pew Research Centera. Među najvažnijim faktorima koji su tome doprinijeli su agresivna unilateralna vanjska politika i kontroverzni napadi bespilotnim letjelicama u kojim često ginu civili.

Pew RC je istraživanje popularnosti Obame proveo u 21 zemlji, te su zaključili da se usporedno sa srozavanjem Obaminog ugleda smanjila i reputacija SAD-a. Istraživanje je pokazalo kako Obama još uvijek daleko najbolje kotira u Europskoj uniji, gdje uglavnom pozitivno mišljenje o njemu ima čak 80 posto ispitanika, što je za tek šest posto manje nego 2009. godine.

Istovremeno je Obamin ugled najmanji u muslimanskim zemljama obuhvaćenim istraživanjem, gdje ga podržava samo 24 posto ispitanika. Najdrastičnija promjena zabilježena je u Kini, gdje je popularnost Obame u ovih par godina pala za čak 24 posto. Kao što je već navedeno, u zemljama obuhvaćenim istraživanjem stvoren je konsenzus kako SAD u pogledu vanjske politike djeluje samostalno i ne obazire se na interese i želje drugih aktera na međunarodnoj sceni.

Kinu danas smatraju najjačom ekonomskom silom

Potpuno drugačije misle Amerikanci. Čak 75 posto ispitanika u SAD-u misli kako interesi drugih zemalja igraju veliku ulogu u kreiranju američke vanjske politike. Valja napomenuti i kako većina ispitanika više ne videi SAD kao najjaču ekonomsku silu svijeta. Prije samo tri godine 42 posto ljudi je SAD smatralo dominantnom ekonomskom silom, dok je Kinu u tom svjetlu vidjelo svega 22 posto. Danas su uloge obrnute, pa je Kina prema viđenju 43 posto ispitanika u tom pogledu zauzima vrh, dok SAD drži drugo mjesto sa 36 posto.

Unatoč tome, većina zemalja bi i dalje radije vidjela Obamin reizbor nego Romneya na čelu SAD-a. Ipak, ostaje dojam da Obama nije ispunio potencijale najavljivane 2009. godine, pa je većina prema njemu danas naprosto - indiferentna.

Pročitajte više