Odmazda zbog rušenja vojnog zrakoplova: Turska prekida isporuku električne energije Siriji?

SIRIJSKI general posljednji je u nizu onih koji u pokušali, i uspjeli, pobjeći iz zemlje zajedno sa svojim obiteljima. Osim njega, granicu je tijekom noći prešlo još 33 vojnika, što ukazuje na sve slabiju potporu predsjedniku Basharu al-Assadu, čak i unutar vlastitih redova. U krvoproliću koje je dosad uzelo više od 14.000 života nitko više ne želi sudjelovati, pa su slučajevi visoko rangiranih vojnika koji bježe preko granice u Tursku sve češći. Upravo je to jedan od razloga velikih napetosti između ovih dviju zemalja, koje su ovih dana dosegnule svoj vrhunac.

Naime, nakon što je sirijska vojska u petak iznad svog teritorija srušila turski vojni zrakoplov, dogodio se novi incident. Kako javlja agencija Anadolija, sirijske snage srušile su i drugi turski zrakoplov, koji je krenuo u potragu za tijelima preminulih pilota. I dok iz Sirije stižu poruke da su vojnici samo pokušavali obraniti svoju zemlju, iz Turske pak tvrde kako ni na koji način nisu ušli u sirijski zračni prostor.

Budući da niti jedna strana ne želi popustiti, oglasio se turski ministar za energetiku Taner Yildiz, koji je predložio da Turska prestane isporučivati električnu energiju Siriji. Premijer Recep Tayyip Erdogan danas bi se trebao obratiti parlamentu te otkriti koje će mjere Turska poduzeti protiv Damaska zbog rušenja njihovog vojnog zrakoplova.

Pročitajte više