Oštećenja u NE Krško su veća nego što se u početku mislilo: "Remont se nastavlja, daljnji rad nije ugrožen"

Foto: energetika.net, Video: eposavje.com

TIJEKOM redovitog godišnjeg remonta u NE Krško su otkrivena oštećenja na gorivim šipkama, od kojih je jedna slomljena, priopćila su u srijedu slovenska Uprava za nuklearnu sigurnost. Mehanička oštećenja gorivih šipki tri goriva elementa su pronađena nakon izvedene inspekcije gorivih elemenata.

Odlomljeni dio gorive šipke pao je na dno reaktorskog bazena s vodom za hlađenje, pojasnio je voditelj Uprave za nuklearnu sigurnost Andrej Stritat. Po njegovim riječima, sigurnost građana nije ugrožena, najavivši dolazak francuskih stručnjaka narednih dana u nuklearku. Oni bi pomoću podvodnog robota trebali provjeriti da li je na dnu bazena ostao možda još neki komadić visokoradioaktivne gorive šipke.

"Radovi teku normalno i prema planu"

U 11 sati je uprava NE Krško održala konferenciju za novinare na kojoj je zaključeno kako će se remont nuklearke produžiti za još deset dana, ali i da, usprkos novootkrivenim problemima, NE Krško neće prestati s radom.

Predsjednik uprave NE Krško Stane Rožman i član uprave Hrvoje Perharić izjavili su kako je remont nuklearke u svom posljednjem stadiju te da sve teče po planu. Rožman je dodao i da su otkriveni mehanizmi koji su doveli do oštećenja na trima gorivnim šipkama.


"Sva tri elementa oštećena su po istom mehanizmu, a novih, detaljnijih saznanja o oštećenjima, u odnosu na izvještaj od 12. listopada, nemamo", kazao je Rožman. Dodao je i da su izuzeli još dvije gorivne šipke, koje nisu bile oštećene. Razloge takvog poteza Rožman nije objasnio.

Rožman je objasnio kako je stručni tim intenzivno radio na utvrđivanju uzroka oštećenja na šipkama te da su utvrdili kako je do oštećenja došlo zbog vibracija u rashladnom sustavu nuklearke.

"Važno je naglasiti da u niti jednom trenutku nije postojala opasnost za okoliš, niti stanovnike, a nije upitna niti sigurnost nuklearke.

Nakon podrobnog pregleda svih gorivih elemenata ultrazvučnim metodama pokazalo se da su tri elementa mehanički oštećena, a na dva su uočena curenja usprkos činjenici da na njima nije bilo mehaničkog oštećenja. Mehanička oštećenja otkrivena su na gorivim šipkama u sredini reaktora. Podrobna analiza mehaničkih oštećenja i inventara nuklearke pokazala je da je jedna goriva šipka odlomljena te da su dijelovi upali u transportni kanal bazena za istrošeno gorivo. Valja napomenuti da pritom nije bilo nikakvog utjecaja na okoliš.


Analiza uzroka oštećenja je pokazala da su gorive šipke oštećene uslijed vibracija koje su uzrokovali poprečni tokovi rashladnog sustava", kazali su na konferenciji. Članovi uprave dodaju i kako problem s vibracijama planiraju riješiti do sljedećeg remonta, budući da takav postupak inače traje minimalno godinu dana.

Iz uprave uvjeravaju da daljini rad nuklearke nije ugrožen.

Prije ponovnog puštanja elektrane u pogon dosad su provedene ili će se u nastavku provesti sljedeće mjere:

1. Svi oštećeni odnosno propuštajući gorivi elementi, ukupno 5 od 121, zauvijek su izdvojeni iz daljnjeg rada.

2. Svi gorivi elementi koji će biti vraćeni u reaktor provjereni su u pogledu nepropusnosti i mehaničke pimjerenosti.

3. Pregledana je reaktorska posuda, strukture reaktora, bazen u reaktorskoj zgradi i transportni kanal u zgradi istrošenoga goriva. Uklonjene su i neželjene čestice odnosno strana tijela.

4. Četiri goriva elementa koja će se namjestiti na pozicijama izloženim poprečnim tokovima rashladnog medija odnosno vibracijama mehanički će se stabilizirati (tri su goriva elementa na tim pozicijama oštećena, a jedan nije, ali bi mogao biti izložen sličnim uvjetima). Za ojačanje ugradit će se sedam čeličnih palica, koje će zamijeniti izložene gorive palice svakog od spomenuta četiri elementa.


5. Ponovljeno je projektiranje reaktorske jezgre i pripadajuća sigurnosna evaluacija zbog uporabe čeličnih stabilizacijskih palica.

6. Izvest će se volumetrijski pregled veznih vijaka s kojima su obodne ploče (ťbuffle plateŤ) pričvršćene na distantne ploče (ťformer plateŤ). Mogući oštećeni vijci zamijenit će se. Ispravnost spomenutih vijaka važna je za osiguravanje stabilnosti proreza na spojevima obodnih ploča.

Predviđena dugoročna mjera

1. U nastavku pokrenut će se sve aktivnosti vezane za dugoročno rješenje nastalog pojava. Izvest će se potrebne analize i podrobne pripreme za trajno uklanjanje poprečnih tokova rashladnog medija kroz prorez na spojevima obodnih ploča takozvanom konverzijom rashladnog toka između obodnih ploča i plašta jezgre (ťcore barrelŤ). Riječ je o poznatoj i provjerenoj modifikaciji struktura reaktora (ťup flow conversionŤ). Priprema tog dugoročnog rješenja traje najmanje jednu godinu, a prema predviđanjima izvest će se tijekom sljedećeg remonta.

Ostale remontne aktivnosti:

Predviđeni radovi održavanja odvijaju se uglavnom prema predviđenom planu. Iznimka je usluga ispiranja parogeneratora koju je izveo francuski izvođač. Pri ispiranju cijevnih snopova oštetio je naime određen broj cijevi, koje će biti potrebno nakon izvedene inspekcije izdvojiti iz rada.

Planirane tehnološke modernizacije, okvirno 30, kontinuirano se odvijaju prema planovima.

Trajanje remonta:

Ovogodišnji remont zbog dodatnih aktivnosti koje su potrebne za uređenje stanja na gorivu prema predviđanjima završit će se oko tjedan dana kasnije od planiranog.

Oštećenja veća nego što se mislilo

Predsjednik uprave Neka Stane Rožman je izjavio da su oštećenja veća nego se u početku mislilo, ali da nije došlo do radioaktivnog curenja u okoliš. Zbog spomenutog problema će se 35-dnevni redoviti remont produljiti, dodao je Rožman.

Predsjednik Hrvatskog nuklearnog društva Davor Grgić rekao je da nedavni incident u Nuklearnog elektrani Krško, kada su prilikom redovitog remonta otkrivena oštećenja na gorivim šipkama, ne predstavlja nikakvu opasnost.

"Riječ je o šipci dugoj 45 centimetra koja je pala na dno reaktorskog bazena s vodom za hlađenje, a sada međunarodna skupina stručnjaka treba razmotriti kako je došlo do tog oštećenja, kao i pitanje eventualne ugroženosti daljnjeg rada elektrane", kazao je Grgić za Hinu.

Je li Zagreb spreman za nuklearnu nesreću?

Što u slučaju nuklearne katastrofe može očekivati Zagreb? Nuklearna elektrana Krško nalazi se 10 kilometara od Hrvatske granice, a ugroženo stanovništvo bilo bi unutar kruga od 25 kilometara.

"Grad Zagreb je spreman", zkazao je Pavle Kalinić, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama, tijekom pokazne vježbe evakuacije u slučaju nesreće u nuklearnoj elektrani Krško, koja je održana sredinom listopada u Zagrebu.

"Nadamo se da nam ovo što smo danas vježbali, nikada neće trebati. Međutim, bolje da budemo pripremljeni, da imamo to riješeno, a ovdje smo prikazali koji bi bili pravci izvlačenja stanovništva koje se nalazi unutar 25 kilometara od nuklearne centrale Krško", rekao je Kalinić.

Pročitajte više