Ostojić: Tiha većina humanista, sestara i liječnika želi bolje uvjete, ali rade! Zbog njih trebamo što prije sjesti za stol!

Foto: Ivan Klindić/Cropix

MINISTARSTVO zdravlja najavilo je provjeru nezakonitih pritisaka na sudionike štrajka u pojedinim bolnicama, koji su naišli na osudu Liječničkog i sestrinskog sindikata. Štrajk se nastavlja do daljnjeg.

> Ministre Ostojiću, kako da jedna sestra odluči kojoj od 30 bolesnih beba koje plaču priskoči u pomoć?

> Tomasović: Ostojić laže! Pogledajte moju platnu listu!

Ostojić: Potreban je nastavak socijalnog dijaloga

Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je da će se oko podneva znati koliko je liječnika i medicinskih sestara sudjelovalo prvi dan u štrajku. "Činjenica je također da postoji veliki broj sestara i liječnika koji rade, ali naravno podržavaju sindikalne zahtjeve", rekao je Ostojić.

"Tiha većina, koja želi bolje uvjete rada, što želim i ja, ali želim putem pregovora, tiha većina koja je svjesna da trebaju biti bolji uvjeti rada i definitivno je to poruka i nama poslodavcima, Vladi, ali i sindikatima da trebamo što prije sjesti za stol, a to cijelo vrijeme govorim, dakle, nastavak socijalnog dijaloga", istaknuo je Ostojić.

"Kao što ste vidjeli nije bilo niti jednog pacijenta koji je vraćen kući jer je ta tiha većina radila", rekao je ministar.

"Zbog njih, zbog te tihe većine humanista, sestara i liječnika, trebamo što je moguće prije završiti ovu priču koja traje već dva mjeseca. I njihova poruka nama je: sjednite za stol i poziv je otvoren, uključujući i javnost. Sve kamere dođite za stol", poručio je Ostojić.

Prašnjak: Pritisci zbog štrajka traju i dalje


Drugi dan štrajka u zdravstvu s terena stižu nove prijave o pritiscima na sudionike, upozoravaju u Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara.

"Jutros me nazvalo već nekoliko bolnica, gdje se ponovo tjera ljude da se popisuje. Sad ću opet poslati ministru dopis, mislim, to je već nevjerojatno, samo se dopisujemo, a ništa u konačnici ne rješavamo. Ljudi su preplašeni, tjera ih se da vode neke posebne evidencije, tko je na radu, tko nije, tko štrajka a tko ne, sada tobože ne poimence. Ali ako se sve evidentira da rade, znači nitko ne štrajka", napominje predsjednica sindikata Anica Prašnjak.

Ministar je, pak, podsjetimo jučer iznova pozvao uprave bolnica na poštivanje naputka Ministarstva.

"Ovaj štrajk će možda biti apsurdan i možda će ući u povijest sindikalizma, jer se mi kao poslodavac, Vlada, slaže s većinom zahtjeva sindikata"

Iako su liječnici i sestre poručili da ovako mogu i mjesec dana, ministar Rajko Ostojić uvjeren je da štrajk neće dugo trajati. Gostujući u programu Antene Zagreb sindikate je jučer pozvao na nastavak dijaloga. "Ovaj štrajk će možda biti apsurdan i možda će ući u povijest sindikalizma, jer se mi kao poslodavac, Vlada, slaže s većinom zahtjeva sindikata. Prvi i osnovni, prekovremeni rad se mora platiti. I on će se platiti i on se sada plaća", poručio je Ostojić.

Na ministrovu najavu novih pregovora šefica sestrinskog sindikata Anica Prašnjak uzvratila je kako službeni poziv još nije stigao. "Nemam pojma hoće li pozvati ili neće. Mi smo u štrajku i ovom trenutku mi je važno sačuvati kolegice i kolege da ih ne maltretiraju na terenu. Za ćaskanje ćemo drugom prilikom kada budem imala određeni dokument u ruci na kojem ću doći na tu kavicu s ministrom", rekla je Prašnjak.

Inače, suprotno sindikalnim brojkama, prema podacima Ministarstva štrajku se odazvalo manje od 20 posto svih liječnika i sestara, dok u 33 ustanove odaziva nije ni bilo. Prašnjak je, pak, najavila je da će sestre i tehničar zajedno s liječnicima ustrajati u štrajku do ispunjenja zahtjeva, a nelegalne pritiske na sudionike prijaviti Državnom inspektoratu i europskim institucijama.

Ako imate saznanja o tome kako se radi u bolnicama, ako i sami radite u bolnici pošaljite nam koliko i kako radite na desk@index.hr!

Loading...

Pročitajte više