"Ovo je pobjeda za cijelu Europu": Demokrati dobili izbore u Grčkoj, ostaje se u eurozoni!

PREMA prvim službenim rezultatima ponovljenih parlamentarnih izbora u Grčkoj, pobijedila je desna stranka Nova demokracija, koja se zalaže za prihvaćanje svih mjera štednje koje im nameće EU! Iz Nove demokracije poručili su kako se nadaju "vladi nacionalnog jedinstva" i kako pregovori za formiranje vlade započinju već sutra.

Proeuropske stranke, prema prvim službenim rezultatima, imaju dovoljno glasova za formiranje parlamentarne većine uspiju li dogovoriti koaliciju. Nova demokracija prema prvim rezultatima s 29,5 posto osvojenih glasova dobiva 128 mjesta u parlamentu, a Pasok sa 12,3 posto glasova 33 mjesta.

Antieuropski nastrojena radikalna ljevičarska stranka Syriza, koja se zalaže za vraćanje socijalnih prava i odgađanje otplate javnog duga, odnosno odbijanje međunarodne pomoći od 130 milijardi eura i svih uvjeta koje ona nosi sa sobom, sa 27,1 posto glasova imat će 72 mjesta u parlamentu.

Podsjetimo, prema grčkom zakonu pobjednička stranka dobiva dodatnih 50 mjesta u parlamentu koji broji 300 članova, kako bi se olakšalo stvaranje parlamentarne većine.

"Grci su glasali za europsku budućnost Grčke i ostanak Grčke u eurozoni. Ovo je pobjeda za cijelu Europu"

"Grci su glasali za europsku budućnost Grčke i ostanak Grčke u eurozoni. Ovo je pobjeda za cijelu Europu", poručio je u pobjedničkom govoru čelnik Nove demokracije Antonis Samaras te je pozvao ostale stranke da mu se pridruže u naporima za izvlačenje zemlje iz krize.

Iz socijalističke stranke Pasok poručili su kako su spremni na koaliciju, ali samo uz podršku ostalih ljevičara. "Vlada nacionalnog jedinstva mora sadržavati najmanje Novu demokraciju, Pasok, Lijeve demokrate i Syrizu. Ni jedna odluka ne može biti donesena bez nacionalnog konsenzusa", poručio je Evangelos Venizelos, čelnik Pasoka.

Alexis Tsipras, vođa Syrize, ubrzo nakon objave prvih službenih rezultata kazao je novinarima kako je nazvao Samarasa i čestitao mu na izbornoj pobjedi. Tsipras je odbacio mogućnost kreiranja zajedničke vlade: "Bit ćemo ovdje kao opozicija, predstavljamo većinu koja se protivi dogovoru o bailoutu".


Po izlaznim anketama bilo "gusto"



Prve izlazne ankete ponovljenih parlamentarnih izbora u Grčkoj pokazale su kako je Nova demokracija tek u maloj prednosti pred Syrizom, baš kao i na poništenim svibanjskim izborima.

Novoj demokraciji je u izlaznim anketama pripalo između 27,5 i 30,5 posto glasova, a Syrizi između 27 i 30 posto glasova. Nekad dominantnoj socijalističkoj stranci Pasok izlazne ankete su predvidjele 10 do 12 posto glasova, a nacističkoj Zlatnoj zori između 6 i 7,5 posto glasova.

Izborna odluka svodila se na "da" ili "ne" eurozoni

Po drugi put u posljednjih šest tjedana oči čitave Europe su zbog parlamentarnih izbora bile uprte u Grčku koja je doslovno birala između ostanka u eurozoni i izlaska iz eurozone, odnosno zadržavanja eura ili povratka grčkoj drahmi.

Najjača ekonomija Europe, Njemačka, inzistira da Grčka, kao i druge države eurozone koje su dobile međunarodnu pomoć, moraju poštivati oštre mjere štednje.

Vođa konzervativne grčke stranke Nova demokracija Antonis Samaras kazao je uoči ponovljenih izbora pristašama kako će Grčka izaći iz financijske krize, ali ne i iz eurozone. Samaras je druge stranke optužio da "igraju poker" sa Grčkom.


Na zadnjem skupu vođa Syrize je kazao kako treba ukinuti uvjete financijske pomoći koji uključuju drastičnu štednju, povišenje poreza te reformu mirovinskog sustava i tržišta rada. "Memorandum o bankrotu će u ponedjeljak postati povijest", rekao je Alexis Tsipras uoči ponovljenih izbora uvjeren u svoju pobjedu. Čelnik Syrize dodao je i kako će odmah po dobivanju izbora s Bruxellesom početi pregovarati o ljudskim pravima.

Bivši grčki premijer: Izlazak iz eurozone bi značio veliku katastrofu


Bivši grčki premijer George Papandreou je uoči ponovljenih izbora kazao kako bi izlazak Grčke iz eurozone bio "velika katastrofa". "Euro nas održava stabilnima. Odlazak iz eurozone bi značilo i bijeg banaka, veću inflaciju, dublje rezanje plaća i pad BDP-a od 20 posto. To bi bila velika katastrofa", rekao je Papandreou.

Pročitajte više