Pala u vodu još jedna velika investicija: EBRD raskinuo ugovor o kreditiranju projekta HE Ombla!

Foto: Davor Pongračić (Cropix) 

"HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA vodeći se načelom predostrožnosti, a u skladu s preporukom Ministarstva zašite okoliša i prirode, spremna je na dodatno usklađivanje projektne dokumentacije HE Ombla s aktualnim domaćim i europskim propisima o zaštiti prirode i zahvatima u ekološkoj mreži  s ciljem primjene najviših standarda zaštite okoliša", stoji u današnjem priopćenju HEP-a u kojem se dodaje da je s obzirom na očekivano trajanje tog postupka, a radi izbjegavanja daljnjih troškova, HEP I EBRD usuglasili su se o raskidu ugovora o kreditu.
 
"HEP i EBRD potvrđuju svoju spremnost za nastavak suradnje na nekim od budućih ulaganja" zaključuje se u priopćenju iz HEP-a. Podsjetimo kako je Vlada nedavno podržala izgradnju Hidroelektrane Ombla unatoč mnogim protivljenjima. Sve je stalo kada se nedavno Ministarstvo zaštite okoliša i prirode usprotivilo tom projektu. Ministar Mihael Zmajlović rekao je kako je i HEP-ova studija na okoliš pokazala da bi gradnja HE Ombla uništila dio ekološke mreže. 
 
"HEP-u bih poručio da čita zakone i europske direktive jer za nekoliko mjeseci ulazimo u Europsku uniju. Ukoliko mi kao društvo doista želimo provoditi neke projekte za koje znamo da će uništiti jedan dio onoga što smo stavili u našu ekološku mrežu, onda postoji procedura kako se to utvrđuje. Ovdje ta procedura nije poštivana", rekao je tada Zmajlović.
 
Prije desetak dana skoro četrdesetak organizacija civilnog društva iz svih krajeva Hrvatske uz potporu međunarodnih organizacija poput Friends of the Earth International, Bankwatch i Justice and Environment uputile su pisma Vladi RH i Europskoj Banci za obnovu i razvoj, tražeći da odustanu od štetne i skupe izgradnje HE Ombla.

Pročitajte više