Pesimizam je bio realan: Prije točno četiri godine studenti su na ulicama tražili besplatno školovanje!

PRIJE točno četiri godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu počeli su studentski prosvjedi i to zbog ubrzane komercijalizacije i komodifikacije visokog obrazovanja. Na današnji dan odnosno na  međunarodni dan borbe protiv komercijalizacije obrazovanja oko 1500 studenata u Zagrebu i 500-tinjak studenata u Puli imali su isti zahtjev - besplatno obrazovanje.

Donosimo pismo jedne bivše studentske aktivistice koja kaže da su obljetnice dobri datumi za analizu promjena stanja. Danas četiri godine kasnije pokazalo se kako je studentski pesimizam zapravo bio realan. Sve se plaća, a ništa se ne vraća!

Tada 5.11.2008. godine prosvjedna povorka počela je ispred HNK, a fotografije prosvjeda pojavile su se i na britanskom Guardianu. Tada je prvi put formuliran zahtjev za "potpuno besplatnim obrazovanjem od vrtića do doktorata". Dijeljen je propagandni materijal s osnovnim informacijama o komercijalizaciji obrazovanja i po prvi puta studenti su se politički pozicionirali u javnom medijskom prostoru na pozicijama na kojima prepoznatljivo stoje i danas.

Vrtić je tada na primjer bio gotovo pa besplatan. U osnovnim školama plaćala se samo 'marenda', bilo je govora o obveznoj srednjoj školi, na fakultetima je školarine plaćalo 50 posto studenata. Nije bilo besplatnih doktorata, ali imali smo 1000 kuna mjesečno na iksici, besplatni pokaz, domski smještaj je bio jeftiniji, stopa nezaposlenosti bila je niža, a i inflacija je bila manja. Znanstveni novaci su dobivali ugovore na pet godina.

Nakon tog prosvjeda postalo je jasno da će studenti morati blokirati fakultet jer prosvjedi više nemaju smisla. Političari se oglušuju na prosvjede stoga se blokada se činila jedinim dovoljno efikasnim sredstvom skretanja pozornosti na ovaj gorući društveni problem. Tada je plan bio staviti lance na sva vrata i to je trebalo bit to.

Danas, uvodi se plaćanje obvezne predškole u vrtiće, cijena vrtića narasla je da je nekim to postalo nedostupno, a vrtića ima sve manje. U Osnovnoj školi plaća se dnevni boravak, obvezna srednja nije uvedena. Na fakultetima danas plaća potencijalno 100 posto studenata, a u realnosti barem 80 posto. Vlast to zove -  Besplatno Školstvo. Novaka ima sve manje, postoji jedan besplatni doktorat na Sveučilištu u Zadru kojeg rivalni fakultet u Zagrebu sabotira što bolje može. Studenti na iksicama imaju onoliko para koliko su ostvarili ECTS bodova. Domski smještaj je također poskupio, ali broj smještaja je smanjen ispod 7 posto u odnosu na broj studenata.


Na jedan studentski dom ponovno polaže pravo HAZU. Danas imamo i nekoliko desetaka ili čak stotina tvornica manje nego 2008.godine.  A i ove što imamo i njihovo poslovanje u plusu samo je mamac raznim lešinarskim kanibalskim 'dionicima' da nanjuše, rastrgaju, unište i profitiraju na nekretninama.

Politika se promijenila toliko da u današnje vrijeme zahtjev postavljen kao 'potpuno javno financirano obrazovanje' ravno zahtjevu za nacionalizaciju svih obrazovnih institucija u državi.

I to je to.

Pročitajte više